Нарушение режима сна связанное с употреблением мате пагубно сказывается на самочувствии и настроении: встаешь, как разгрузивший фуру сахара с настроением пинать котят. «Похмеляться» новой порцией помогает именно как с алкоголем - оттягиваешь неизбежное на три-четыре часа. Таким образом мате сегодня для меня стал напитком выходного дня или отпуска.
Мишку, якась небувало тривала й незвичайна дія кофеїну на твій організм. Якщо такі показники підтвердяться ще в когось, то на форумі потрібно нову тему започатковувати. Наприклад, "
Похмілля в Місьйонес".

Незвичайно це з тої точки зору, що всмоктування кофеїну в організм відбувається в межах
години, а вивільнення –
до шести годин. Тому в тебе якесь, виходить, віддалене в часі кофеїнове "похмілля" (якщо наслідки відчуваються аж наступного дня).
Про кофеїнове "похмілля" певні узагальнені витяги з мережі:
Тривале вживання продуктів, що містять кофеїн, може призводити до звикання. У разі різкої відмови від нього організм стає чутливішим до аденозину, що може спричиняти раптові зміни артеріального тиску.
Кофеїн діє як потужний стимулятор нервової системи. Щоб уникнути виснаження, мозок активує гальмівні механізми. За відсутності нової дози кофеїну ці процеси продовжують відбуватися. Зрештою людина може відчувати втому, оскільки аденозинові рецептори залишаються незаблокованими. Також можливі нудота й запаморочення.
Тут таке запитання: настрій "репіжити кошенят" виникає наступного дня й скільки (якщо не дозаправлятися мате) триває? Бо згадані
Себадором адепти "щогодинної ритуальної кави", наскільки мені відомо, не позбуваються своєї залежності за добу.
Зі свого боку додам, що понад 12 років тому – на світанку власного матеманства – я взагалі не помічав впливу кофеїну на організм. Ні марки мате, ні їхні рівні суавно-амарговості не мали значення. Та й інші продукти з кофеїном (чай, кава) мене не "встромляли". А от років п'ять-шість почав іноді помічати цей вплив (пришвидшене серцебиття, іноді навіть тривожність). Особливо, якщо попити потужну жербу натще. Але звикання не помічаю. За другу половину 2025-го року, у зв’язку з тодішнім зменшеннями запасів ka'a, бувало по кілька тижнів не пив мате, – і жодної тобі ломки.
Із тобою, я так розумію, відбувається щось схоже на вищезгаданих адептів кави? Тільки бігати не по філіжанку доводиться, а по калабасу?