Если я правильно понял вопрос, то Роза SE и Пипоре SE, в моём понимании, насыщенные и приятные сорта (холодная вода их портит. Не раскрывает в полной мере), а Андресито классик - жёстковата. И первая холодная заливка, сделала её более интересной.
Гаразд, що тоді Ви розумієте під жорсткістю? Звісно, якщо ми не беремо до уваги перенастояний мате або заливання окропом.
Я під жорсткістю розумію те, що горло починає дерти, а в кишківнику виникає печія. Із SE-єрбами цього легко досягнути. Достатньо, знов-таки, перенастояти, залити окропом або збільшити концентрацію. Ну, або пити натще. І вид/сорт трави тут уже особливо не грає ролі.
Чи під жорсткістю Ви розумієте грубий смак? Тобто смак без нюансів і півтонів, прямий і зрозумілий.
Новий класичний Андресіто, судячи з ваших слів, справді гіршим став. Той, що я колись пив, узагалі зеленавістю та легкістю (як органічні сорти а-ля «Краус Органіка») віддавав.
Пипору СЕ холодная вода не портит однозначно
))). Портит - в том смысле, что не показывает всего спектра вкуса и послевкусия. Повторюсь - не позволяет раскрыться во всей красе.
Почекайте, ми тут говорили лише про перше холодне доливання, а не про терере. Воно жодному мате не завадить. Розкриття навпаки поступовішим буде, тож тут я однозначно згоден із
Cebador'ом.
Та й теплою водою (близько 65 градусів) цікаво проливати ту саму Розу Преміум (ідеться не тільки перше доливання, а матеювання цілком). Теплі проливання роблять траву легкою та солодкою (десертною). До того ж преміум сорти апріорі насиченіші за смаком, аніж класичні, тож дозволяють себе так екстрагувати. А на фінальних акордах можна додати воду з 82 градусами.
Іще помітив, що чим просмаженіша марка, тим менший градус води їй доречний. А Роза Преміум завжди видавалася просмаженішою, аніж SE, тому їй 70-75 °C – якраз. Тим часом SE норм пити з 80-градусною.
Те саме, як на мене, стосується Плаядіто (котрий завжди здавався тостадою порівняно зі своїм братом Лебіґом) і Канаріаса.
Оновлення: хоча якщо керуватися рекомендаціями, то чим більш ферментований/обсмажений продукт (наприклад, кавай, чай, трави), тим вищою температурою його можна проливати, а також за вищої температури настоювати і навіть варити. Сумніваюся, що тостаді з глибоким обсмаженням якось завадить навіть 95-градусний окріп.
Але приємнішою вона буде на смак, якщо проливати теплою водою. Не так виділятиметься на передній план гіркота від обсмаження (не плутати з власне мате-гіркотою).