На вкус, вероятно, повлияла специфическая заливка воды, характерная для бразильского способа, когда вначале намокает не больше (навскидку) 30 % йербы, а не (тоже навскидку) 60 % при приготовлении аргентинским способом. Отсюда и постепенное промывание, что в результате выразилось в более мягком вкусе и большей продолжительности матепития.
О, ну так це вже конкретика!
З тим, що м'якість смаку залежить від швидкості промивання жерби, ніхто й не сперечатиметься. Але в мене тоді виникає додаткове запитання. Ось є поронго. Засипаємо в нього аргентинку/парагвайку. Заливаємо... Але в цьому випадку
жерба себе не буде так поводити, як
єрва. Тут знову варто згадати про мольєнду.
Фізичні характеристики "бразильського борошна" зумовлюють той легендарний бразильський спосіб промивання, обов'язковою умовою якого є
водяна кишеня(!). Саме в цій водяній кишені й розташовується бомба. Інакше "ложка", а тим більше двостулкова сестра "ложки", чи то навіть бразильська бомба, зі своїм прямим завданням не справляться. Бразильський спосіб передбачає, що під час першого заливання суху єрву закріпить біля однієї зі стінок поронго мокра "кора". Потім вода поступово змочує цю зелену кору глибше й відбувається плавне екстрагування.
А от з аргентинкою/парагвайкою таке утнути майже не вдасться. Коли ми заливаємо ці види жерби, то чіткої мокрої "кори" не утворюється. Частина трави норовить підстрибнути на поверхню одразу, а іншій частині трохи вдається закріпитися, однак гірше, ніж це до снаги "бразильському борошну".
Окрім того, аргентинки/парагвайки, як на мене, значно гігроскопічніші за траву для шимаррону. Та й узагалі єрва апріорі має м'якіший смак. Це пов'язано з лагідною методикою її виробництва.
P. S. Існує й інший, саме аргентинський, спосіб поступового змочування жерби. Я на нього натрапляв усього двічі, тож не коректно заявляти про його поширеність. Умова цього способу - з самого початку матеювання підливати воду до калабаси короткими
неповними порціями. Таким чином, одна швидка заливка = одному швидкому ковтку. Дехто вважає, що так можна розтягнути процес промивання, і смак напою при цьому ніжніший. Однак, особисто я не погоджуюся з останнім твердженням і взагалі вважаю такий спосіб доволі дивакуватим і навіть дурнуватим. Трохи про нього згадано
тут>>.