Після багатьох (мабуть вже 10) років матеювання для себе зрозумів, що калабас мені не потрібен. Набагато зручнішим і практичним виявилось використання скляних і керамічних ємностей. Жодних недоліків, як у гарбуза немає. Не змінюють смак (це першочергова вигода!), не цвітуть, є можливість підібрати різні об"єми під різні випадки, швидко сохнуть, не треба оживляти після тривалих простоїв і т.п. Гарбуза мав два - один зацвів багато років тому, інший є і зрідка використовується за призначенням. Фаворитом же виявились керамічні ємності. Основна перевага перед скляними - гарно тримають тепло. Крім того приємно тримати в руках і є дуже гарненькі на вигляд - справжні витвори мистецтва, як от болгарська кераміка до прикладу. Тому калабас потрібен лише на початках, щоб вразити оточуючих автентичністю напою і самого обряду матеандо.