а в плане широкого спектра выбора посуды у исковых матеандо-соглашусь, в том плане, что хоть, скажем керамика не,, дышит,, как калебас, но к определенном месте, в определенное время и, главное, с определенным сортом жербы очень может быть, что Матеро ясно понимает -из чего Её лучше всего сегодня пить
А гуампа дуже дихає? Ну, скажімо, з рогу, чи менш поширено - з копита. Чи, може, посуд із пало санто в цьому теж не остання шпиця в колесі?
Як на мене, найбільша перевага калабаси з лагенарії - це ефект "парової лазні", який у ній досягається. Та цього ефекту можна досягути в будь-якому, наприклад, керамічому матеро тієї ж форми. Тож я останнім часом теж приєднуюся до ліберальних матеманів, які не дотримуються канону калабаси як єдиного можливого посуду для жербопромивання.
З іншого боку, я не проміняю свої гарбузові калабаси на якісь пластикові чи силіконові (
se1art, без образ

). А все тому, що гарбузові калабаси впливають на смак мате... Так, мені це подобається. І завдяки цьому особисто я їх вважаю найкращим посудом для мате! Я переконався, що навіть регулярно миті та добре сушені посудинки з лагенарій впливають на смак напою, якому присвячений наш форум. Звісно, свіжа калабаса вам точно додаватиме гарбузовості під час перших матеювань. Однак навіть через рік-два напій, зроблений з однієї марки жерби в двох-трьох різних калабасах теж відрізнятиметься на смак. Якщо не гарбузовістю, то чимось іншим. Це я помічаю і на своїх матеро, і особливо - п'ючи напій зі спільних під час матеандо.