Автор [EN] [BE] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [PL] [BG] [UA] [RU] Тема: Новый калабас: методы оживления  (Прочитано 124424 раз)

Description: подготовка и "оживление" калабаса

Оффлайн sao007

  • Yerba Mate Now!
  • Ассоциированные члены
  • Мате Гуру
  • **
  • Сообщений: 3232
  • Лайков: 466
  • Yerba favorita: Reserva del Tupa
Re: Новый калабас
« Ответ #168 : 25 Ноября 2013, 21:51:11 »
Тыква тыкве рознь. Где толще, где тоньше. Где-то сама структура мягче. Но по мере использования все все-равно становится на свои места - стенки приобретают необходимую прочность. По толщине. Вот сейчас пользуюсь тыквой в форме поронго. Сантиметр, не меньше толщина, но такая же легкая, как и обычный калабас. Вот думаю, либо какая-то аномалия, либо сорт особенный.
all phenomena are empty

Оффлайн DIaMONd88

  • Мате Гуру
  • ****
  • Сообщений: 2321
  • Лайков: 116
  • Yerba favorita:: La Obereña
Re: Новый калабас
« Ответ #167 : 30 Октября 2013, 01:33:45 »
Здійснивши всі вищенаведені спостереження функціональності калабас, з подивом для себе помітив, що в широкогорлих гарбузиків статистично більше переваг. Правда мені все одно більше подобається користуватися саме вузькогорлими.

Дві чесноти вузькогорлих посудинок, ІМХО, здаються переконливішими майже за всі переваги широкогорлих. Єдине, в чому вони поступаються — це суха шапка.

Дрінкерам-початківцям, які збираються купувати калабасу для регулярного матеювання, я все ж раджу брати калабасу з вузьким горлом.

Якщо ж вони шанувальники терере — "парова лазня" в такому разі не важлива, тож можна й широкогорлою користуватися (а ще ліпше — видовженим поронго).

Це я розглядав варіант, коли потрібно підібрати максимально універсальну калабасу. Звісно, коли в матемана їх є кілька видів (з часом усі до цього, гадаю, доходять) то проблема ширини просто відпадає. Потрібна суха шапка — беремо ширшу; хочеться випити більше — беремо більшу; кудись поспішаємо — беремо маленьку... І тоді вже ніхто не женеться за універсальністю, а обирає найзручніше знаряддя для досягнення поставленої мети.

Виходить, проблема узагалі нівелюється!..

Так, щось це вже перетікає в зайву філософію, пардон.

Оффлайн DIaMONd88

  • Мате Гуру
  • ****
  • Сообщений: 2321
  • Лайков: 116
  • Yerba favorita:: La Obereña
Re: Новый калабас
« Ответ #166 : 29 Октября 2013, 03:49:12 »
Забаглося мені повернутися до теми про ширину горла калабаси, яку, безумовно, варто розглядати в дуалізмі з темою "Класичний рецепт приготування мате". Так от, помітив я таку особливість. Славнозвісна суха шапка в моїй більшій калабасі (та, що на фото праворуч у відповіді #202) ну ніяк не хоче залишатися після першої-другої промивки. Гадаю, пов'язано це з шириною горла калабаси, однак не тільки. В меншенького гарбузика (котрий на тому ж фото посередині) ця шапка тримається довше, хоча його отвір такий самий, як і в більшої посудинки (4 см). Однак більша калабаса звуженіша доверху, в той час, як маленька - кругла. Гадаю, за рахунок такої конструкції, жерба краще та швидше промивається. Це, з одного боку, добре. Та з іншого... треба ж зберегти суху шапку, розтягнути задоволення!  :porvu:

Хтось стикався з подібним? Хочу перевірити свої припущення.

Єдиний шлях, за допомогою якого вдається довше протримати суху шапку в такій посудинці (внутрішньобомбільний варіант промивання не вдасться використати: завузькі в мене бомбіжі; сирійський спосіб - не зараз; ще повільніше вливання води по стінці калабаси зі ще тончою цівкою - теж не на довго допомагає) - ... не заливати воду до самого верху. Можливо, вам здасться, що ця методика банальна, проте вона дійсно допомагає. Суха шапка тоді просто займає більший діаметр внутрішньокалабасового плеса. Правда, таким чином ми жертвуємо об'ємом води, який можна за раз влити в калабасу й доводиться частіше здійснювати підливки. І під час матепиття треба постійно тримати гарбузика вертикально, щоб не збовтати (ба так мате збовтується швидше, ніж залитий доверху).

На додаток хотів іще поділитися компаративістикою для матеманів-початківців, порівнявши калабаси з широкими та вузькими горлами (поронго й гуампи не беремо до уваги). Коли що забув - додавайте свої спостереження:

Калабаси з широким горлом:
Плюси:
1. Зручніше засипати в посудинку жербу.
2. Ліпше заливати воду.
3. Легше досягати сухої шапки з трави, й довше її утримувати.
4. Краще просушувати калабасу після використання.

Мінуси:
1. Ефект "парової лазні" в калабасі з широким горлом триває менше (тут іще грає роль товщина стінок і розмір калабаси), в результаті чого напій не так добре натягується та швидше вистигає.
2. Суб'єктивно: широка горловина не така естетична.

Калабаси з вузьким горлом:
До плюсів і мінусів підібрати протилежне.
« Последнее редактирование: 29 Октября 2013, 03:50:50 от DIaMONd88 »

Оффлайн Goldmateg

  • Ассоциированные члены
  • Себадор
  • **
  • Сообщений: 550
  • Лайков: 14
  • Yerba Mate Style
  • Yerba favorita:: Pipore
Re: Новый калабас
« Ответ #165 : 19 Августа 2013, 23:04:20 »
Цитата: DIaMONd88
Мої матеманські друзі :yerbadrinker:

..особливо цей квадратовий сподобався з шурупами :)
Pipore, Pipore ти коханнячко моє!!!

Оффлайн DIaMONd88

  • Мате Гуру
  • ****
  • Сообщений: 2321
  • Лайков: 116
  • Yerba favorita:: La Obereña
Re: Новый калабас
« Ответ #164 : 17 Августа 2013, 15:31:51 »
Мої матеманські друзі :yerbadrinker:

Оффлайн DIaMONd88

  • Мате Гуру
  • ****
  • Сообщений: 2321
  • Лайков: 116
  • Yerba favorita:: La Obereña
Re: Новый калабас
« Ответ #163 : 16 Июля 2013, 16:17:12 »
Натрапив на веселе й чудове відео оживлення калабаси. Розповідає хвацький польських хлопець, внизу пускають англійські субтитри.

http://www.youtube.com/watch?v=OWjO7lyC1CQ

Оффлайн Se1art

  • Ассоциированные члены
  • Себадор
  • **
  • Сообщений: 689
  • Лайков: 10
Re: Новый калабас
« Ответ #162 : 13 Ноября 2012, 16:18:15 »
Про металлическую подставку не скажу, но вот год назад моя знакомая купила калабас с деревянной,  так подставка отклеилась буквально после второго матепития.

Оффлайн Jerry

Re: Новый калабас
« Ответ #161 : 13 Ноября 2012, 15:00:41 »
..брать или не брать решать только вам, но подставка для тыковки, не поронго, зачем ???
Да и поронго никто в основном из рук не выпускает :)
Все таки попробуйте еще поискать, или подождать, пока не появится у Ген.партнера.

В принципе можно без подставки, но с ней тыква становится больше похожая на яйцо...
Вот посмотрите на эту фотографию
http://cs405722.userapi.com/v405722351/8092/4WUKH8VPHWM.jpg , попробуйте представить эту тыкву без подставки. Ну не то, согласитесь? Но и соглашусь, подставка по сути по назначению не используется, а лишь для придания формы. Так что надо рассматривать конкретный вариант :)
Спасибо!

Оффлайн Goldmateg

  • Ассоциированные члены
  • Себадор
  • **
  • Сообщений: 550
  • Лайков: 14
  • Yerba Mate Style
  • Yerba favorita:: Pipore
Re: Новый калабас
« Ответ #160 : 13 Ноября 2012, 09:56:23 »
Нашла "ложку" на 13см - идеальная пара))))))

Не подскажете где? И за одно: стоит ли все таки брать этот E136?
Или поискать еще что-то маленькое и с такой формой, на подставке? :)
А, и еще вопрос: А под верхним кольцом ничего у Вас не завелось?
Спасибо!

..брать или не брать решать только вам, но подставка для тыковки, не поронго, зачем ???
Да и поронго никто в основном из рук не выпускает :)
Все таки попробуйте еще поискать, или подождать, пока не появится у Ген.партнера.
« Последнее редактирование: 22 Июня 2014, 22:58:01 от Cebador »
Pipore, Pipore ти коханнячко моє!!!

Оффлайн Jerry

Re: Новый калабас
« Ответ #159 : 12 Ноября 2012, 14:40:09 »
На моем подставка тоже отлетела через пару дней. Думала приклеить, да так и забила. Он и без её оказался боевым амиго))) :love:
До речі, Е136 доводилось експлуатувати. Лапа відлетіла після першого ж матеювання - мабудь на якійсь не термостійкій смолі була. Довелось переклеювати - а тут проблема в доступності екологічних термо- й водостійких матеріалів у міських умовах. Проблему вирішили, може то й на краще стало - бо калабаса була досить кривобокою спочатку.
ПиСи: калабаса була не з цього магазину, та постачальник єдиний.


Лапа, говорите плохая... Как то не хочется брать то, что знаешь, что плохое...  Хочется не просто окольцованую снизу и сверху, а как заметила Tay, яйцеподобную. И маленькую.. Есть еще варианты у кого то?
Спасибо!

Оффлайн Bombino

Re: Новый калабас
« Ответ #158 : 12 Ноября 2012, 13:27:27 »
Цитировать
Тереби Генерального http://www.mate-tea.in.ua/category_50.html !
Нєа. там таких і близько нема (поки?).

Немного внесу ясности. Когда приходит партия тех же калабасов одного и того же вида, там бывает разбежность в мл до 150-200мл. Чаще конечно это 100мл +-, но бывает и более. Потому нужно интересоваться по каждому случаю отдельно, возможно на складе есть именно то что вам нужно, может даже 1штука, бывает всякое. За спрос ведь не бьют... Как говорится кто ищет тот всегда находит.  :reader:

Оффлайн Rataplan

  • Yerba Hero
  • Ассоциированные члены
  • Мате Гуру
  • **
  • Сообщений: 1080
  • Лайков: 1
  • Compuesta? - No ofrece!
Re: Новый калабас
« Ответ #157 : 12 Ноября 2012, 13:19:33 »
На моем подставка тоже отлетела через пару дней. Думала приклеить, да так и забила. Он и без её оказался боевым амиго))) :love:

Оффлайн Tay

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 428
  • Лайков: 22
  • Ци
Re: Новый калабас
« Ответ #156 : 12 Ноября 2012, 13:02:05 »
Цього гаучо звати Че Гевара :) Не впізнаєте?
Та якось не доводилось калабасу ділити. Перш подумала шо то Вазамак з майбутнього, але чось надто кволий. Якось більше на калабас задивилась ніж на шапчинку  :yazik:
Тереби Генерального!
Нєа. там таких і близько нема (поки?). Сенс не лише в розмірі а й у формі. яйцеподібний зручно довго тримати в руці. Подвійне кільцювання дає цей ефект. Єдиний там на сайті маленький десь наближений то Е136, але там лапа не така, псує весь ефект.
До речі, Е136 доводилось експлуатувати. Лапа відлетіла після першого ж матеювання - мабудь на якійсь не термостійкій смолі була. Довелось переклеювати - а тут проблема в доступності екологічних термо- й водостійких матеріалів у міських умовах. Проблему вирішили, може то й на краще стало - бо калабаса була досить кривобокою спочатку.
ПиСи: калабаса була не з цього магазину, та постачальник єдиний.
« Последнее редактирование: 22 Июня 2014, 22:51:29 от Cebador »

Оффлайн Rataplan

  • Yerba Hero
  • Ассоциированные члены
  • Мате Гуру
  • **
  • Сообщений: 1080
  • Лайков: 1
  • Compuesta? - No ofrece!
Re: Новый калабас
« Ответ #155 : 12 Ноября 2012, 11:10:18 »
От і мені подобається така форма! До того ж цей калабас не великий, а я хочу собі окрім звичайного(200-250мл), ще й маленький.

Никто не знает где такой раздобыть?
Спасибо! :)

Тереби Генерального! :reader:
Я в этом магазине купила 100гр-калабас (третий слева) - - незаменимая вещь на все случаи жизни  :vladoshki: И дозировка правильная и компактный. Очень его люблю. НО! Под такого кабальеро нужна соотв.бомбилья!! Нашла "ложку" на 13см - идеальная пара))))))
« Последнее редактирование: 22 Июня 2014, 22:50:33 от Cebador »

Оффлайн Cebador

  • Yerba favorita: Laska
  • Администратор
  • Мате Гуру
  • *****
  • Сообщений: 8793
  • Лайков: 988
  • Координатор Клуба
  • Yerba favorita:: Laska
Re: Новый калабас
« Ответ #154 : 10 Ноября 2012, 16:43:58 »
А у меня такой вот простенький "наборчик" :) :ho4esh_mate:
Хоть и простенький, но пожалуй один из самых удачных во всех отношениях ;)
"...во всём, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними..." Матфея 7:12
PS: "не пытайся вынуть пало из глаза, не вынув бомбижьи из калабаса" - индейская народная мудрость :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15