Забаглося мені повернутися до теми про ширину горла калабаси, яку, безумовно, варто розглядати в дуалізмі з темою
"Класичний рецепт приготування мате". Так от, помітив я таку особливість. Славнозвісна суха шапка в моїй більшій калабасі (та, що на фото праворуч у відповіді #202) ну ніяк не хоче залишатися після першої-другої промивки. Гадаю, пов'язано це з шириною горла калабаси, однак не тільки. В меншенького гарбузика (котрий на тому ж фото посередині) ця шапка тримається довше, хоча його отвір такий самий, як і в більшої посудинки (4 см). Однак більша калабаса звуженіша доверху, в той час, як маленька - кругла. Гадаю, за рахунок такої конструкції, жерба краще та швидше промивається. Це, з одного боку, добре. Та з іншого... треба ж зберегти суху шапку, розтягнути задоволення!
Хтось стикався з подібним? Хочу перевірити свої припущення.
Єдиний шлях, за допомогою якого вдається довше протримати суху шапку в такій посудинці (внутрішньобомбільний варіант промивання не вдасться використати: завузькі в мене бомбіжі; сирійський спосіб - не зараз; ще повільніше вливання води по стінці калабаси зі ще тончою цівкою - теж не на довго допомагає) - ...
не заливати воду до самого верху. Можливо, вам здасться, що ця методика банальна, проте вона дійсно допомагає. Суха шапка тоді просто займає більший діаметр внутрішньокалабасового плеса. Правда, таким чином ми жертвуємо об'ємом води, який можна за раз влити в калабасу й доводиться частіше здійснювати підливки. І під час матепиття треба постійно тримати гарбузика вертикально, щоб не збовтати (ба так мате збовтується швидше, ніж залитий доверху).
На додаток хотів іще поділитися компаративістикою для матеманів-початківців, порівнявши калабаси з широкими та вузькими горлами (поронго й гуампи не беремо до уваги). Коли що забув - додавайте свої спостереження:
Калабаси з широким горлом: Плюси: 1. Зручніше засипати в посудинку жербу.
2. Ліпше заливати воду.
3. Легше досягати сухої шапки з трави, й довше її утримувати.
4. Краще просушувати калабасу після використання.
Мінуси: 1. Ефект "парової лазні" в калабасі з широким горлом триває менше (тут іще грає роль товщина стінок і розмір калабаси), в результаті чого напій не так добре натягується та швидше вистигає.
2. Суб'єктивно: широка горловина не така естетична.
Калабаси з вузьким горлом: До плюсів і мінусів підібрати протилежне.