Камради-матемани. Хочу поділитися з вами цінною для тих, хто нині шукає насіння лагенарій, інфою. Ці дані передусім будуть корисні мешканцям і відвідувачам Києва.
Отже. Здійснив я моніторинг магазинів і ринкових точок продажу насіння. Мав на меті відшукати
ось цей сорт лагенарії. Його пощастило вирощувати деяким нашим форумникам. Одразу скажу, що пошуки саме цього сорту були марними. Тож якщо хтось побачить таке насіння в нашій столиці - повідомте, будь ласка. Чи, може, хтось має насінини від попереднього урожаю?
Чому вважаю за потрібне роздобути саме цей сорт? Бо хочу спробувати виростити лагенарії не тільки для виготовлення калабас, а й для майстрування поронго.
Проте насіння лагенарій інших сортів, придатних для створення калабас, я відшукав. У першу чергу, подяка
Cebador'у за його нещодавній пост із "лінком" на "Леруа". Там (у супермаркеті на вул. Полярній) я відшукав один вид лагенарій - "Пляшкову".
Поруч із "Леруа" є "Епіцентр". У ньому - іще більший відділ із насінням, ніж у "Леруа". Побродивши в крамниці, я натрапив на вищезгаданий сорт, а ще - на лагенарію пляшкову (продовгувату), та легенарію змієвидну. Вирішив заради цікавості взяти й по пакетику цих сортів. Зі змієвидної калабасу не зробиш, але її використовують у їжу. Кажуть, якщо відрізати шматок від такого гарбузика, поки він росте (шкуродери!), то місце зрізу вкривається плівкою та регенерується. Є інфа, що й молоді лагенарії інших видів їдять, але, знову ж таки, кажуть, що вони гіркі на смак.
Далі, як порадив мені
Cebador, я поїхав на м. Героїв Дніпра, де наразі також продають насіння. Люди, там стільки яток з насінням, що ого-го!!! Ось там я знайшов дуже наближений сорт - суміш пляшкових лагенарій. Тепер залишається сподіватися, що серед того насіння є саме "калбаса", і що рослина правильно запилиться й правильно виросте.
P. S. ЩЕ біля однієї трамвайної зупинки в маленькому кіоску з насінням натрапив на сорт "Лагенарія лебідь". Вона така зелена й смугаста. Існує, до речі, схожий сорт - "Кобра". На запитання в продавщиці чим він відрізняється, мені сказали: "Лебідь" має загнуту "шийку", а "Кобра" - звивисту. Із них, схоже, теж можна виготовляти калабаси.
Нижче представляю скани пакетиків із насінням. Перепрошую за якість: деякі фрагменти пачок розмиті (я насіння не висипав, тому воно утворювало викривлення зображення під час сканування). Але розгледіти можливо.