Автор [EN] [BE] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [PL] [BG] [UA] [RU] Тема: Деревяные матеро  (Прочитано 40836 раз)

Description:

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #123 : 27 Июня 2014, 21:56:34 »
Залізна фактура цього дерев'яного матеро просто вабить погляд. Гадаю, таку посудинку вельми приємно тримати в руках і відчувати на дотик усі принади її поверхні. А коли піднесеш цей матеро до себе, то ще й відчуєш гіпнотичний аромат пало санто.

Оффлайн VAL

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 395
  • Лайков: 0
Re: Деревяные матеро
« Ответ #122 : 07 Мая 2014, 09:18:18 »
Бамбуковые бомбильи трескаются, а интересно как обстоит дело с такими матеро:

Прекрасно!
Бамбуковые бомбильи трескаются не от перепадов температуры, к примеру, а от прикусывания их зубами.

Оффлайн Drinker

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 329
  • Лайков: 15
Re: Деревяные матеро
« Ответ #121 : 07 Мая 2014, 02:05:36 »
Бамбуковые бомбильи трескаются, а интересно как обстоит дело с такими матеро:


Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #120 : 23 Марта 2014, 01:09:53 »
Клас! Матеро з пало санто, оздоблений шкірою.

Оффлайн VAL

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 395
  • Лайков: 0
Re: Деревяные матеро
« Ответ #119 : 09 Марта 2014, 07:17:51 »
Цитата: DIaMONd88 link=topic=672.msg20486#msg20486

І хіба в цьому випадку характеристики лляної олії дуже відрізнятимуться від характеристик соняшникової?

Очень! Полимеризуются полностью только несколь видов масла, в т. ч. и льняное. Подсолнечное, оливковое, тыквенное и большинство других «кулинарных» масел являются частично полимеризующимеся маслами. Что это значит? Дерево обработанное ими будет постоянно выделять масла.
Лучший вариант - льняное
« Последнее редактирование: 09 Марта 2014, 21:48:52 от Cebador »

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #118 : 09 Марта 2014, 02:40:45 »
Можно попробовать недолго "выварить" сосуд в масле стоящем на водяной бане, в масло перед этим добавить сливовую камедь, можно вишневую.


Якось теж думав про те, щоб використати глей. Але для цього треба чекати, доки прийде літо, шукати пошкоджену абрикосу чи черешню й відколупувати від неї шматок загуслого соку. :vspomnil:

Стосовно виварювання посудинки, то під час нього треба стежити, щоб олія не потрапила всередину матеро, бо інакше за кожного матеювання не смаком жерби матеман насолоджуватиметься, а смаком олії. :vspomnil:

Оффлайн Михаил Георгиевич

Re: Деревяные матеро
« Ответ #117 : 09 Марта 2014, 02:25:18 »
Находится легко в аптеках, по поводу полимеризации - легко обретает необходимые свойства за две недели на открытом воздухе, под естественным ультрафиолетом без сиккативов уйдет дня три-четыре. Отнести к знакомым маникюрщицам - через пару часов по УФ лампой для накладных ногтей получим готовый к употреблению сосуд.


В перших двох випадках треба запастися добрячим терпінням :P

А зрештою, чи є впевненість, що це піде на користь уже потрісканій деревині? Бо я помічаю, що навіть той віск, який я наніс на дерев'яного матеро, не виправдовує очікувань. Тріщини під дією вологи і з подальшим просушуванням посудинки то розширюються, то звужуються, відтак віск видушується. Чи не станеться це після природної полімеризації лляною олією?

Якщо це робити ще до того, як збираєшся вперше використовувати дерев'яний матеро, то так. Він просочиться, трава не зафарбовуватиме деревину, тріщин не буде. А якщо "маріанські впадини" вже є? 
Можно попробовать недолго "выварить" сосуд в масле стоящем на водяной бане, в масло перед этим добавить сливовую камедь, можно вишневую.
Дочкин папа.

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #116 : 09 Марта 2014, 02:14:23 »
Находится легко в аптеках, по поводу полимеризации - легко обретает необходимые свойства за две недели на открытом воздухе, под естественным ультрафиолетом без сиккативов уйдет дня три-четыре. Отнести к знакомым маникюрщицам - через пару часов по УФ лампой для накладных ногтей получим готовый к употреблению сосуд.


В перших двох випадках треба запастися добрячим терпінням :P

А зрештою, чи є впевненість, що це піде на користь уже потрісканій деревині? Бо я помічаю, що навіть той віск, який я наніс на дерев'яного матеро, не виправдовує очікувань. Тріщини під дією вологи і з подальшим просушуванням посудинки то розширюються, то звужуються, відтак віск видушується. Чи не станеться подібного після природної полімеризації лляною олією? Не потріскається матеріал?

Якщо це робити ще до того, як збираєшся вперше використовувати дерев'яний матеро, то все буде так, як треба. Олія просочиться, деревина стане блискучою і трава не зафарбовуватиме її, тріщини не виникатимуть. А якщо "маріанські впадини" вже є?  
« Последнее редактирование: 09 Марта 2014, 02:24:39 от DIaMONd88 »

Оффлайн Михаил Георгиевич

Re: Деревяные матеро
« Ответ #115 : 09 Марта 2014, 02:07:12 »
Лучший способ от прадедов - это выдержать деревянный калабас в разогретом до температуры йербы - 60-70 градусов, льняном масле. После высушить посудину на открытом воздухе, лучше на солнце. Льняное масло склонно к естественной полимеризации (превращается в олифу) и не вредно для здоровья.


Лляна олія? Так, теж достойний природний матеріал для просочування деревини. Тільки якщо свічковий віск легко відшукати в продажу, то лляну олію, гадаю, значно складніше.

І хіба в цьому випадку характеристики лляної олії дуже відрізнятимуться від характеристик соняшникової?

Що стосується перетворення олії на оліфу, то за 60-70°C цього не станеться. Оліфа утворюється після багатогодинної термообробки олії (до 12 годин за температури ≈300°C). 
Находится легко в аптеках, по поводу полимеризации - легко обретает необходимые свойства за две недели на открытом воздухе, под естественным ультрафиолетом без сиккативов уйдет дня три-четыре. Отнести к знакомым маникюрщицам - через пару часов по УФ лампой для накладных ногтей получим готовый к употреблению сосуд.
Дочкин папа.

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #114 : 09 Марта 2014, 01:42:22 »
Лучший способ от прадедов - это выдержать деревянный калабас в разогретом до температуры йербы - 60-70 градусов, льняном масле. После высушить посудину на открытом воздухе, лучше на солнце. Льняное масло склонно к естественной полимеризации (превращается в олифу) и не вредно для здоровья.


Лляна олія? Так, теж достойний природний матеріал для просочування деревини. Тільки якщо свічковий віск легко відшукати в продажу, то лляну олію, гадаю, значно складніше.

І хіба в цьому випадку характеристики лляної олії дуже відрізнятимуться від характеристик соняшникової?

Що стосується перетворення олії на оліфу, то за 60-70°C цього не станеться. Оліфа утворюється після багатогодинної термообробки олії (до 12 годин за температури ≈300°C). 

Оффлайн Михаил Георгиевич

Re: Деревяные матеро
« Ответ #113 : 09 Марта 2014, 00:24:51 »
Лучший способ от прадедов - это выдержать деревянный калабас в разогретом до температуры йербы - 60-70 градусов, льняном масле. После высушить посудину на открытом воздухе, лучше на солнце. Льняное масло склонно к естественной полимеризации (превращается в олифу) и не вредно для здоровья.
Дочкин папа.

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #112 : 26 Февраля 2014, 19:15:20 »
Має  одну, дуже як на мене, приємну особливість - запах дерева плюс аромат бджолиного воску, яким вона була натерта. Разом из пахощами мате приносить вишукане естетичне задоволення :mateforum: :yerbadrinker:

Прочитав я пост Andresito про дерев'яну бомбіжу, натерту воском, і подумав: треба буде й свій дерев'яний матеро якось просочити цим чудовим природним матеріалом. І ось нарешті я це зробив. Розігрів натурального воску, вмокнув у нього шматочок тканини і заходився натирати посудинку. Бджолинний будматеріал вкрив матеро товстим шаром, але матеріал цей еластичний, тож я легко зняв його зайві шматки з посудинки. Потім відполірував матеро ще одним шматочком сухої тканини. Посудинка почала принадно блищати та пахнути (солодкавий запах воску й аромат санто пало дуже, як на мене, поєднуються).

Згодом я випробував посудинку. Приготував у ній теплий мате. Як мені здалося, просочення води через матеро і розтріскування його стінок мінімалізувалися. Проте деревина від взаємодії з вологою, як відомо, розширюється. Тож раніше наявні в посуді тріщинки знову трохи показалися. Я ще раз змастив їх воском.

Після матеювання, постав посудинку сушитися. Коли вона просохла, то стінки витіснили зайвий віск і я ще раз витер його надлишки. Гадаю, того воску, що просочився в пори деревини й у тріщинки буде достатньо, щоби зовнішня частина матеро надалі зберігала водовідштовхувальні властивості (середину я не натирав :))

Тож раджу всім, хто купив собі дерев'яного матеро, ще перед першим використанням натерти його воском, після чого наповнити посуд водою кімнатної температури і впродовж кількох годин дати звикнути йому до нових умов (хтозна скільки він стояв на прилавку?). Так, гадаю, можна буде уникнути неприємного явища - розсихання деревини.

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #111 : 13 Февраля 2014, 02:38:11 »
Не матеро, а просто дерев'яний кубок для мате! :vladoshki:

Оффлайн DIaMONd88

Re: Деревяные матеро
« Ответ #110 : 12 Февраля 2014, 19:31:48 »
Для тих, хто зацінив оце чудо, маю вам іще один зразок декоративно-прикладного мистецтва :)


Супер! Я б одним з них залюбки поповнив би свою колекцію  :champion: :porvu: :yerbadrinker:


Ось іще відеопідтвердження існування таких матеро.


Оффлайн Cebador

  • Yerba favorita: Natura
  • Администратор
  • Мате Гуру
  • *****
  • Сообщений: 8567
  • Лайков: 925
  • Координатор Клуба
Re: Деревяные матеро
« Ответ #109 : 11 Февраля 2014, 16:42:41 »
Для тих, хто зацінив оце чудо, маю вам іще один зразок декоративно-прикладного мистецтва :)


Супер! Я б одним з них залюбки поповнив би свою колекцію  :champion: :porvu: :yerbadrinker:
"...во всём, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними..." Матфея 7:12
PS: "не пытайся вынуть пало из глаза, не вынув бомбижьи из калабаса" - индейская народная мудрость :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15