Має одну, дуже як на мене, приємну особливість - запах дерева плюс аромат бджолиного воску, яким вона була натерта. Разом из пахощами мате приносить вишукане естетичне задоволення

Прочитав я пост Andresito про дерев'яну бомбіжу, натерту воском, і подумав: треба буде й свій дерев'яний матеро якось просочити цим чудовим природним матеріалом. І ось нарешті я це зробив. Розігрів натурального воску, вмокнув у нього шматочок тканини і заходився натирати посудинку. Бджолинний будматеріал вкрив матеро товстим шаром, але матеріал цей еластичний, тож я легко зняв його зайві шматки з посудинки. Потім відполірував матеро ще одним шматочком сухої тканини. Посудинка почала принадно блищати та пахнути (солодкавий запах воску й аромат санто пало дуже, як на мене, поєднуються).
Згодом я випробував посудинку. Приготував у ній теплий мате. Як мені здалося, просочення води через матеро і розтріскування його стінок мінімалізувалися. Проте деревина від взаємодії з вологою, як відомо, розширюється. Тож раніше наявні в посуді тріщинки знову трохи показалися. Я ще раз змастив їх воском.
Після матеювання, постав посудинку сушитися. Коли вона просохла, то стінки витіснили зайвий віск і я ще раз витер його надлишки. Гадаю, того воску, що просочився в пори деревини й у тріщинки буде достатньо, щоби зовнішня частина матеро надалі зберігала водовідштовхувальні властивості (середину я не натирав

)
Тож раджу всім, хто купив собі дерев'яного матеро, ще перед першим використанням натерти його воском, після чого наповнити посуд водою кімнатної температури і впродовж кількох годин дати звикнути йому до нових умов (хтозна скільки він стояв на прилавку?). Так, гадаю, можна буде уникнути неприємного явища - розсихання деревини.