Ніколи не був шанувальником оковитої. Як на мене, гра не варта свічок: заливаєш у себе неприємну на смак субстанцію з гидким запахом, іноді це призводить до тривалої нудоти, а ще й зранку - сушняки, неприємний присмак з рота та гидких подих, відгомін нудоти, а ще й спроба похмеління - і все це заради ефекту сп'яніння. Як на мене, горілку і близькі до неї напої взагалі не варто поєднувати з мате. Ні смаку, ні користі.
Глінтвейноматейські затії - ще б куди не йшло. Та чому б тоді просто не пити глінтвейн окремо і мате окремо?
Стосовно традицій та звичок, так, є чимало марок пива та сидроподібних напоїв (переважно в Бразилії), у складі яких наявний екстракт жерби. Та, на мою думку, це така сама пародія, як фанти всілякі з "фруктами" в порівнянні зі самостійно вичавленим фруктовим соком.
Також бачимо з телепрограми Михайла Кожухова, аргентинські гаучо перед і під час приготування асадо тішать себе мате, а як тільки м'ясце готове - пригублюють червоне вино. Як на мене - найдостойніший варіант співіснування мате й алкоголю.
А я от не знаю, що таке трапилося: чи на психологічному рівні, чи на фізичному, якось відвик я від пива, відколи почав пити мате. Зовсім не тягне. При тому, що я не алконавт, та похід у супермаркет раніше раз-через-раз закінчувався купівлею пляшки-двох пивця. Та познайомився з жербою і пляшка марки "О" (без реклами!) так і залишилася незайманою на стінці рефрижератора.
Я, звісно, переконаний, що пуританським цей форум не варто робити, бо кожен сам для себе вирішує, пити чи не пити щось сприртоподібне. Але й заохочувати до вживання алкоголю на mateforum.org.ua теж не варто.
З.І. Повністю підтримую здоровий курс на форумі. Цікаво, хто і чому його започаткував?