Днями не припиняю міркувати на вічну тему Con palo VS Sin Palo/Despalada. Щоби роздуми були конструктивнішими, пропоную звірити свої спостереження стосовно екстрагування та смаку цих видів жерби мате з вашими. Заодно, наше обговорення виконає функцію дефібрилятора для цієї теми.
Промиваючи гарячим способом (70 °С) неочищену й очищену версії "Jerovia Organico", наштовхнувся на несподіванку. Con palo на першому-третьому промиваннях видається найміцнішим, а з кожною подальшою порцією води відчутно пом'якшується*. Despalada натомість зберігає рівномірну міцність на перших семи-восьми промиваннях й надалі екстрагується значно поступовіше, ніж con palo.
При цьому, як на мене, аж надто різко різниться смак неочищеної й очищеної версій. Так, con palo мої рецептори оцінили як глибший і різноманітніший. В той час, як смак despalada видався доволі "рафінованим" і монотонним.
З чим пов'язаний такий дисонанс?
Думаю, головна причина в наявності гілочок/паличок. Вони, як на мене, урізноманітнюють смак напою. При цьому, через те, що в них значно менше екстракту, ніж у листі, гілочки особливо не впливають на міцність мате, розкриваються швидко й ніжно, "без різких рухів".
Переважно листяні деспалади в свою чергу екстрагуються інтенсивно, рівно й тривало. Це, схоже, можна пояснити тільки значною концентрацією в них екстракту. Бо якби не цей екстракт, листя, яке промивається легше, ніж палички, видихалось би на початку матеювання. Але того смаку, котрий надають гілочки неощищеній траві, очищена жерба, як я вже зазначав, не має.
З іншого боку, дещо незрозумілою для мене залишається ситуація з "Taragui". Це аргентинець, і, як у більшості аргентинців, в його кон пало-версії небагато гілочок. Однак тенденція та сама, що й із парагвайською жербою: деспалада міцна й довго промивається на "одному диханні", а очищена версія - на початку міцна, а потім ця міцність різко спадає. І смак con palo якийсь принадніший.
Тут варто пригадати, що міцність і смак жерби мате залежить не тільки від мольєнди, а й від способу та тривалості сушення/смаження й часу витримування падуба**. Однак ці показники, принаймні з написів на пачках "Jerovia Organico", вивідати не вдалося. Уся інформація на упаковках ідентична, за винятком маленького уточнення: "Puro Hoja Estacionada (Estacioned Pure Leaves)". Та ж сама історія з "Taragui". На обгортках відрізняються тільки написи "Con Palo" і "Despalada".
Ще кілька слів про популярність сon palo і despalada на наших теренах. Перший вид жерби мате в Україні, судячи з пропозицій інтернет-крамниць за 2013 - перший квартал 2014 року, значно розповсюдженіший. Припускаю, що деспаладу менше імпортують, бо покупець зазвичай обирає дешевший (для частини матеманів - смачніший) con palo. Підтвердження цього знаходимо й у голосуванні до теми.
Примітки:
* Це помітно навіть на такій доволі м'якій за міцністю жербі, як "Jerovia Organico".
** Часто ці характеристики зумовлюють мольєнду жерби мате.