Понад рік користуюся
своїм чайничком, але досі не з'ясував усіх його можливостей.
От і взяв я термометр для води і давай проводити емпіричне дослідження. Його метою було визначити швидкість охолодження води. Дослідження мене, чесно кажучи, трохи здивувало. Чому? Читайте нижче.
Отже, параметри були такі:
- температура повітря в кімнаті: +20°C;
- 1л води.
Щоб показники були якомога точніші, я не відливав воду з чаника (не матеював під час експерименту). Посуд був попередньо прогрітий (бо матеював я перед експериментом
).
І ось, закипає вода в електрочайнику. Я наливаю її в паву для мате. Тепер публікую занотовані показники за різних умов.
При закритій кришці чайника:
00 хв – 95°C
10 хв – 86°C
20 хв – 79°C
30 хв – 74°C
Кришка відкривалася тільки в моменти замірів температури (кожного разу приблизно на 15-20 с). Як бачимо, показники охолодження варіюються. Так, за перші 10 хв 1 л води вистиг на 9°C, за наступні 10 хв – на 7°C, а на третій десяток – усього на 5°C. Тобто, охолодження пришвидшувалося.
Середній показник охолодження: 0,7°C/хв
Тепер
при відкритій кришці чайника (цього разу терометр не виймався з посуду):
00 хв – 94°C
10 хв – 83°C
20 хв – 74°C
30 хв – 67°C
Помічаємо, що вода при відритій кришці охолоджувалася трохи швидше (та невже
).
Середній показник охолодження: 0,9°C/хв
Висновки: щоб досягнути бажаних 70°C, літр води в моєму чайнику при закритій кришці мав би охолоджуватися 35 хв
, а при відкритій – 30 хв. Приємно, що чайник доволі добре зберігає тепло (із термосом, правда, йому змагатися не вдасться
). Але ці показники все одно неточні, оскільки зниження температури відбувається непропорційно (принаймні пропорцію ще треба вираховувати).
Тож щоби дізнатися, чи точно вода має ідеальну для матеювання температуру, доведеться користуватися термометром. А так показники лише приблизні.