есть у меня такое подозрение, что мАте, распространяется в мире по принципу "йога -сама себя охраняет" -информационно, в том числе) я в том плане, что людей, разбирающихся в мАте в разы меньше чем в кофе и чаях, даже и качественной жербы ..не везде найдёшь ...
Більшість людей нині п'є розчинну "каву". Значно менше - мелену. Але навіть той, хто п'є мелену, не завжди шукає кращий сорт чи марку. Тим більше, не кожен знає усе різноманіття видів кави, пропорції під час її приготування, температурні режими тощо. А дехто навіть наголос у слові "лате" не вміє ставити. Те саме стосується й чаю. І те саме стосується мате, однак менше. Поясню чому.
Так, про мате на наших теренах і теренах сусідів знаються менше, ніж про чай і каву. Але я маю глибоке переконання, що у пропорції
матемани більше знають про свій улюблений напій, аніж любителі чаю та кави про свої. Чому? Бо більшість людей, які п'ють розчинну каву та чай у пакетиках не те, що не цікавляться історією чаю/кави, а навіть склад на цих пакетиках не завжди читають. Такої поверхневості та фонового сприйняття того, що п'єш, у матеманів, зазвичай, немає. Оскільки більшість матеманів, яких я зустрічав, починають пити мате в зв'язку з глибокою зацікавленістю до напою. Хоча, звісно, є й такі, що просто вживають і не переймаються через все це. Але таких у випадку з мате, повторюся, менше. Ну, принаймні якщо говорити про тих, кого я знаю.
До того ж, наскільки потужних форумів про чай чи каву, як наш про мате, я, дійсно без лукавства, не зустрічав. Тож гріх казати, що в людей немає доступу до інформації. Може, і є якась міфічна закритість, данні про мате, відомі обмеженому колові. Але в цьому немає сенсу, бо навпаки потрібно популяризувати мате. Потім людина сама обирає. Доки вона не зробить вибір сама - примуси ні до чого хорошого не приведуть. Головне, щоб спробували і зацікавилися.