Шановні форумчани. А в мене ось така справа. Оживив я новеньку калабасу. Вона традиційна така: 200 мл, стінки з випаленими візерунками, без усіляхих вирізних орнаментів. Так от, оживив я її (стояла 24 години), прочистив, ще 12 годин просушив на легкому протязі, навіть гарячою ложкою всередині обробив. Однак на зовнішніх стінках у деяких місцях з'явилися почорніння, які не минають. Запарював мате - смак хороший. Гнилуватого запаху з калабаси немає. Та ці почорніння мене трохи непокоять. Було в когось подібне?
І ще. Нижня поверхня калабаси іноді пропускає дрібненькі крапочки. Ні, вона не тече, але крапочки час від часу постають. Це нормально?
Гуру рекомендуют произвести обжиг калабаса. Делать это можно несколькими способами. Один из них таков: на газовой плите разогреть столовую ложку докрасна и её выпуклой стороной прижечь места образования плесени.
Второй способ: с помощью керосиновой лампы (если она имеется в наличии, конечно). И наконец, пропарку кипятком никто не отменял!
На мою думку, керосиновою лампою не зовсім доречно "лікувати" калабасу. Якщо матеман тільки не бажає насолодитися напоєм із присмаком керосину.
А скільки, до речі, ви сушите калабаси. Скажімо, на 200 мл. І чекаєте, поки внутрішні стінки на дотик будуть сухими, чи ні?
Суммируя все посты о проблемных и с трудом поддающихся лечению, калабасах, почти с 100% с уверенностью можно говорить о критически недостаточной чистке внутренних стенок, перед подготовкой и дальнейшим использованием...Ведь именно максимальное ошкуривание дает гарантию в будущем, легко справиться, с каким угодно грибком и иже с ним, запахом...
А де ж, на Ваш погляд, та межа, коли стінки калабаси потрібно припинити чистити? Бо якщо надто старатися, можна і отвір в посуді протерти?
------------------------------------
Не пишите один за одним сообщения. Все свои мысли можно уместить в ОДНОМ сообщении. (VAL)