Не нашёл в списке приближённой темы, посему начну здесь повествование с того, что сегодня ровно месяц как я не пью мате. Честное слово!
Так, ця тема – конгломерат тем
«О пользе Мате»,
«О Возможном Вреде Мате» й
«Індивідуальне сприйняття мате». Цікава й оригінальна проблематика.
Не спешите пугаться - не надоело и сочувствовать - вовсе не закончился
Хуух... І все-таки не лякай.
вторая цель эксперимента - понаблюдать за реакцией организма и отследить процессы в нём происходящие (без бронежелета и розовых очков, так сказать).
Стосовно
позитивів і негативів стримання від мате. Фізичної
залежності на собі дійсно не помічав. Хоча, якщо подумати... Приємні відчуття, які дарує смак напою, а також сам процес матеювання – це ж фізичний рівень, а те, що ми запам’ятовуємо ці відчуття – це вже психологічний рівень. Так що так, на психологічному рівні виникає певна, в хорошому розумінні, залежність.
Про вплив на мій
біоцикл. Раніше вже трохи згадував про це в інших постах, однак освіжу згадки. У зв’язку з творчим способом життя
мій біоцикл і без мате порушений. Так що не думаю, що до його збивання причетний наш улюблений каа. Було кілька випадків, правда, коли обпивався концентрованим мате, після чого трохи пришвидшувалося серцебиття й виникало незначне відчуття тривожності. Однак, то всього кілька випадків. Тому й у своїх коментарях про енергетичну дію мате як правило пишу: сприймається м’яко.
Утренний напиток: зелёный или иван-чай, вечерний: липа с вербеной или ройбуш. Признаюсь честно, в первую неделю "перестройки" иммунитет дал сбой (подхватил простуду) - может совпадение, а может и "отсутствие брони". Впрочем за 3 дня успешно вымыл её ройбушем с калиной и имбирным какао.
Так це за перші три дні з другого тижня перерви від мате? Бо якщо ти з самого початку перелаштовувався на іван-чаї, липі та вербені, які теж гарно допомагають від застуд, то це дивно.
А я от, на жаль, не помічав чудодійної
антизастудної дії мате. Бо бувало, що підхоплював нежить навіть у дні активного промивання жерби. Та справитися з застудою, гадаю, мате таки допомагає. По-перше, бо вживаєш багато рідини. По-друге, бо в мате ж усе-таки є купа корисних речовин.
На
масу тіла також не помічав упливу. У жоден із боків шальок терезів. Хоча, враховуючи те, що після мате виникає страшенний апетит, то можна з упевненістю говорити про позитивний вплив напою на метаболізм. І якщо не заїдати після матеювання цілим кабаном, то, може, і схуднеш.
Стосовно
гіпотонії та гіпертонії – це цікаво. Бо гіпотонікам навпаки рекомендовано пити мате. Особливо, якщо матеїн, який, на відміну від кофеїну, чинить м’яку дію на організм, дійсно існує. Але цікавість полягає в тому, чи пов’язаний перехід організму з гіпотонії до гіпертонії і навпаки в зв’язку з вживанням мате?
Пані
Ratapla-a-an?
Які ваші індивідуальні спостереження з цього приводу?
Попри все вищесказане, вважаю, що
від мате більше позитивів, ніж навпаки. А в
Cebador’a, я так зрозумів, суперечлива ситуація? Ні, тільки не це! Сподіваюся, мате в цьому невинуватий!
Перерви в уживанні мате на 7–10 днів робив. На більше – ні, але, гадаю, організм із цим справиться без проблем. Під час мате-перерв фізично організм, як мені здалося, реагував байдуже.
Зазвичай п'ю мате щодня. Іноді раз, іноді двічі на день. Час од часу роблю паузи на день-два, коли не хочеться мате. Так, і таке буває
Тоді п'ю чаї та компоти, рідше – натуральну каву. завдяки цьому, до речі, смак жерби не приїдається. Бо коли вживаєш мате безперервно, то іноді відчуваєш звикання рецепторів до нього. Уявляю, як смакуватиме мате
Cebador’у після такого «мате-целібату».
Хай там як, мате вже майже два роки – мій постійний фаворит серед напоїв.