Що таке
«свідоме матеювання»?..
На лісовій галявині біля озера, закутаного в соковиту зелень, потріскує багаття. Вогонь охоплює хмизинки, ластиться до них тихо, скромно, без бажання привернути до себе увагу всіх і кожного... Мабуть, саме тому йому так добре це вдається. І ось ти сидиш поруч і дивишся на нього, і ця проста втіха завжди видається цікавою.
На вугіллі гріється поважний залізний чайник. Його майже всього вкрила засмага-кіптява. Десь усередині чайника вода починає перегукуватися з зовнішнім тріскотом хмизинок.
Легкий вітер на мить відгортає млосний дим, між ними починається розмова: про день, що минув, про підслухані історії дітей, що грайливо купалися сьогодні в озері, про спів пташок, які закохалися і своїм щебетом наповнювали ліс... У цей час із тобою починає фліртувати
вона. Дивиться на тебе своїми бездонними великими очима, і, ніби, навмисно обертається, щоб ти упіймав її ніжний аромат. Свіжий, трав'янистий. Хочеться пізнати його глибше, вдихаєш так, що запах починає грати в голові легким миттєвим запамороченням.
Самобутнім доповненням цієї симфонії стає її смак, густий смак, що торкається твоїх щік, язика... Зрештою тебе це повністю розслаблює і ти вже згоден коритися їй... Жербі...
Ви подумали, що це і є свідоме матеювання? Не зовсім.
Виявляється, замість галявини в живих смарагдах листя, ти сидиш у власній кімнаті. Замість тріскоту багаття на стіл спадає притлумлене світло лампи, непомітно мерехтить комп'ютер, що заснув. Однак із тобою незмінно вона – вірна жерба, котра купається в теплому гейзері калабаси, нагадує тобі такі приємні, затишні моменти, які вже відбулися, а також створює нові солодкі миті, які ти запам'ятаєш пізніше.
-------
Післясмак мате Таким інакшим, ніж зазвичай, видається
звук: розмови людей, що долинає у слухавку, коли ти з кимось говориш; або чийогось спілкування, котре доноситься крізь твій сон; цокотіння шпильок за вікном, якими вправно керує довгонога леді; телевізора, що стоїть у сусідній кімнаті і ретранслює мильну оперу... Так само і
післясмак жерби подорожує по твоїх смакових рецепторах услід за своїм старшим братом – смаком.