Панове
гросматемейстери, читаю й отримую насолоду від вашої дискусії!
Справді, сам неодноразово називав (іноді таке навіть тепер трапляється)
марки мате
сортами.

Тут, як на мене, дещо стерлася традиція вживання слова. Так само, як це трапилося зі словом "чай". Із самого початку слово "чай" сприймалося як поєднання ієрогліфічних китайських символів, котрі згодом стали одним ієрогліфом. І означало воно суто китайський чай. Потім камелія покочувала планетою, одначе рослина й напій продовжували називались чаєм (навіть якщо культивувалися й готувалися, наприклад, в Індії та на Африканському континенті). У наших краях побутував іван-чай, котрий узагалі не є чаєм. Ну а зрештою чаєм почали називати будь-який рослинний декокт. Тому, якщо ми люди сучасні, то мате теж можна й навіть (не кидайте в мене бомбільями

) треба називати чаєм. Підозрюю, що таке може трапитися й зі словом "сорт", яке просто потихеньку розширює своє значення. Мова ж видозмінюється, рухається.
А взагалі, нагадаю, у нас є дивовижна тема для такого обговорення –
"Правильність термінології".>> Щодо обговорення косідо різних марок у їхніх темах, не згоден із
sao. Бо якщо ми хочемо порівняти косідо різних марок, хіба не краще, коли всі відгуки/дегустаційні огляди перебувають в окремій темі?
Стосовно того, що косідо – радше спосіб приготування, а не марка чи сорт, то це
майже безсумнівно. Але хіба не є способом приготування дозування листя, гілочок і пилу в деспаладі, кон пало чи шимарроні? Це ж теж способи приготування, котрі передують власне проливанням. То хіба деспаладу, кон пало і шимаррон не можна назвати "сортом" у значенні "типу/способу приготування"?
![Ку-ку ;) ]:D](http://www.mateforum.org.ua/Smileys/ymfc/kuku.gif)
Англофони взагалі використовують поняття "sort of" як "тип", "різновид", "зразок", "кшталт". Тож косідо – це різновид мате/гарячого способу. Трохи, правда, софістично звучить.

Це схоже на проблему диференціації і вживання понять
"тип" і
"вид". Тож і справді простіше косідо розглядати як спосіб приготування. Але, повторюся, для зручності компаративістики косідо від "Тарагуя", "Росамонте" і хто там ще його пакетує/готує як окремий напій варто послуговуватися однією темою.
А взагалі поняття "сорт" найкраще пасує рослинам, які є багатосортовими (яблукам, наприклад, тому самому чаю/камелії). А наш падуб парагвайський, на жаль чи на щастя, моносортова рослина. Чи хтось зустрічав сорти саме падуба парагвайського й може поділитися з нами інфою?