Ось уже більш ніж півмісяця користуюся новим поронго, якому заманулося пустити тріщину.
Коли вона тільки-но з'явилася, мені стало шкода посудинку, тож я таки надав поронго незначну допомогу. По-перше, натер напилком дрібної тирси з дерев'яної гілки, змішав це діло з яєчним білком і просочив у отриманій суміші малесенький шматочок ватки. Потім цією ваткою зашпаклював тріщину.
Ще я згадав про лляну олію, яка стоїть у холодильнику. Цим природним засобом форумники колись порадили мені обробити дерев'яний матеро. Відтак я трохи нагрів лляну олію і гарненько натер нею гарбузик. Ззовні. Посуд набув темнішого янтарного відтінку, але що найголовніше - це зволожило його стінки, як крем зволожує руки.
Мабуть, завдяки таким маніпуляціям тріщина припинила рости!
Яєчний білок, правда, через кілька днів вимився від вологи, а ватка постійно то бубнявіє, то висихає (однак тримається). Звісно, місце тріщини стає трохи вологим під час матеювань, однак краплі звідтіля не ринуть! Іще я стараюся так засипати й промивати жербу, щоб ця тріщина була якомога далі від впливу вологи. І все ок.
Вуаля!