Тому тривалий час доводилось пити різний кавоподібний сурогат, на фоні якого жерба постала аутентичною і органічною
Так, був у мене колись досвід вживання усіляких розчинних "нескаФу-у" і "маккоФє-є". Таку гидоту краще взагалі до рота не брати: ні смаку, та ще й у 100 разів гірше натуральної кави, коли йдеться про дію на організм.
Окрім того, вплив на мозок і сердцево-судинну систему у кави (навіть непоганої) досить таки "торнадоподібний"
З цим деякі вчені
посперечалися.>> Хоча, індивідуальний вплив таки є: одних на сон хилить після кави, інші заснути він неї не можуть. Окрім того, в каві, як відомо, менше кофеїну, ніж у чорному чаї (а в зеленому менше за них двох).
Врешті-решт ціна: варто подивитись скільки коштує зараз кіло справжньої меленої чи зернової кави і порівняти з мате.
Так, ціна якісної кави кусається. Та мате ж, хоч і дешевше, але на одну порцію його ж то більше йде. Окрім того, торік(?) відбулося деяке здорожчання жерби. Залишається сподіватися, що надалі такого не відбуватиметься.
Загалом, від кави, звісно, користі мало. Вона вимиває кальцій. Тож рецепт дідуся кави з молоком, певно, мав дійсно кращий вплив на організм, ніж просто кави.
Але ж смачна й ароматна вона, ця кава-какава. Тож я собі іноді не можу відмовити від філіжанки ароматної власноруч змеленої арабіки, приготовленої в джезві. Чай - переважно зелений. Китайськими відбірними теж час од часу себе люблю почастувати.
Проте мате, звісно, нині обігнав за кількістю вживання і чай, і каву.