Уперше спробував лапачо. Як окремий напій і разом із мате. Додавав кору не в калабасу з жербою, а кинув три середні щіпки до літрового термоса. Залив окропом і дав настоятися 5 хв. Потім налив трохи приготовленого зілля в чашку.
У напою світло-теракотового забарвлення був аромат, що нагадав мені запах прілої кори дерев листяного лісу. При цьому, у ньому відчувалися грибні тони та щось подібне до спецї, а точніше – ледь-ледь помітні натяки на всім вам відому корицю. Щось було схоже й на аромат китайських пуерів.
Зробивши ковток, я відчув, що смак лапачо теж схожий на пуер. Це ніби суміш запареної деревної кори з нотками духмяного перцю та крейди (недарма пишуть, що в лапачо є кальцій).
Тепер стосовно поєднання з мате. Трава, з якою я вирішив подружити лапачо, – "La Mersed De Campo". Напій підкреслили деякі з вищенаведених смако-ароматних тональностей, щоправда, у жербі вони дещо нівелювалися. Тож лапачо – це не той додаток до мате, який здатен якось перебити смак жерби. Можливо, я просто зробив не надто концентровану настоянку кори; зрештою, такої мети в мене не було, бо я хотів продегустувати саме легкий варіант лапачо*.
Анісових і шоколадних присмаків, пекучості й терпкості, про які говорили в темі, я не помітив. Можливо, невеличку кислинку (самого лапачо без жерби) і (це я думав не писати, бо не до кінця впевнений) щось злегка ванільне.
Висновок: ця домішка доволі приємна, але овацій якось не викликала. Як і будь-яка пряність до мате, лапачо, на мою думку, не для щоденного поєднання з жербою. Однак іноді й з такою корою можна поекспериментувати. Зацікавили варіації на тему "Лапачо-терере", про котрі тут говорили. Гадаю, як тільки температура повітря за вікном перетне хоча б позначку +22, то спробую й холодний варіант.
*Примітки: під кінець дегустації на перший погляд дріб'язкова кількість лапачо добре екстрагувалася та стала відчутною. Особливо на тлі вже напівлавадної жерби. Можливо, дійсно варто додавати цю кору до калабаси разом із каа. Бо за таких умов із термоса доливаєш настоянку з однаково концентрованого лапачо, а в гарбузику кора б вимивалася з травою і можна зробити висновок, що з них стійкіше.