Одна з найпоширеніших асоціацій, яка виникає в людей після першого куштування мате:
"Це схоже на зелений чай". Звісно, той, хто пробує мате згодом, помічає, що за ароматними, смаковими й іншими характеристиками ці напої мало схожі. Але чи не чудовий спосіб інтегрувати мате в побут персон, які вельми люблять зелений чай, одним простим способом... поєднанням цих напоїв.
Такий спосіб знаємо не тільки ми. Його запропонували й на одному
іспанськомовному ресурсі>> По-перше, пишуть там, ці дві трави добре поєднуються, оскільки
обидві містять кофеїн. Тож, мовляв, посилюється антидепресантна дія.
По-друге, мате, який містить калій, магній і марганець, робить мікс енергетичнішим і, як пишуть, тамує голод [моя прим.: ну, з цим особисто я, як ви могли прочитати на форумі, не погоджуюся].
Пропонують на тім ресурсі два
рецепти.
Для першої версії готується звичайний заварничок зеленого чаю, до нього додається кілька столових ложок мате. Напій матиме зеленуватіший колір, буде дещо терпкішим і гіркішим на смак. Це, зазначають, природно, позаяк мате завжди наділений такими особливостями.
Також до заварювального чайника пропонують додати трави. Приміром, лимонну вербену, ромашку, м'яту. Якщо ви бажаєте цитрусових, можете встромити апельсинову цедру чи лимонний сік.
Інший варіант (
холодний) значно простіший. Достатньо засипати гарну ложку з гіркою зеленого чаю та дві ложки трави на літр 80-градусної води [моя прим.: як відомо, зелений чай рекомендують настоювати в 75-градусній воді, що й тут його зближує з мате]. До цього пропонують додати сік двох лимонів, багато свіжої м'яти та
лід. Обіцяють, що ви отримаєте освіжаючий напій, який не має собі рівних.
Що мене зацікавило в другому рецепті, так це додавання льоду. Виходить такий собі варіант терере, в якому жерба спершу розкривається теплою водою [моя прим.: знаємо й таке
].
І наприкінці цього оригінального матеріалу є опитування під назвою
"Чи поєднували б ви зелений чай із мате?". Його я репощу нижче. На момент прочитання статті там були такі запитання, а поряд голоси:
1. Задля поєднання аромату: так – 31, ні – 17.
2. Задля антиоксидантної дії: так – 57, ні – 3.
3. Заради енергетичної дії: так – 41, ні – 3.
4. Заради мінералів: так – 31, ні – 3.
5. За все: так – 52, ні – 3.
6. Не змішується: так – 22, ні – 11.
Од себе ще додам, що таке поєднання, мате з зеленим чаєм, якось розрадить матемана, коли в нього залишається несмачна чи то прострочена жерба.
P. S. Коли щось не так переклав, любі знавці іспанської, пишіть особистими повідомленнями – виправлю.