Автор [EN] [BE] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [PL] [BG] [UA] [RU] Тема: Плесень и посторонний запах в калабасе  (Прочитано 119977 раз)

Description:

Оффлайн Drinker

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 329
  • Лайков: 15
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #247 : 11 Мая 2014, 01:33:00 »
Когда сталкивался с данной проблемой, с плесенью боролся очень просто: 1) обдавал кипятком; 2) сушил феном до полного затвердения внутренней поверхности - после указанных процедур плесень не выживала ни разу. :porvu: :yerbadrinker:

Онлайн Cebador

  • Yerba favorita: Natura
  • Администратор
  • Мате Гуру
  • *****
  • Сообщений: 8574
  • Лайков: 925
  • Координатор Клуба
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #246 : 24 Апреля 2014, 14:52:53 »
При заливке нового калабаса мате сильно пузырится, должно ли так быть?
Горячая вода вытесняет воздух из пор тыквы - это естественный процесс  :yerbamigos:
"...во всём, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними..." Матфея 7:12
PS: "не пытайся вынуть пало из глаза, не вынув бомбижьи из калабаса" - индейская народная мудрость :)

Оффлайн ProstranstvoMate

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #245 : 24 Апреля 2014, 14:20:40 »
При этом заливаю водой исключительно 70 градусов

Оффлайн ProstranstvoMate

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #244 : 24 Апреля 2014, 14:15:41 »
При заливке нового калабаса мате сильно пузырится, должно ли так быть?

Онлайн DIaMONd88

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #243 : 16 Июля 2013, 15:53:45 »
Після деякого юзання калабаси, зробив такий висновок: вона має бути сухою, але не до кінця. Тобто з єрбою її надовго не варто залишати (окрім оживлення), бо пліснява з'явиться чи ще яка гидота, та і пересушувати її не варто, бо тріскатиметься і пропускатиме рідину. В іделалі, виходить, треба матеювати раз на день/на два дні, після чого мити і ставити гарбузика на легкий протяг, відтак у ньому підтримуватиметься потрібне середовище. Та, знову ж таки, треба враховувати похибку (тривалість просушування то залежить від розміру калабаси, ширини її обідка, вентильованості приміщення. 

Оффлайн Vazamak

  • Yerba-Куклачёв
  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 345
  • Лайков: 1
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #242 : 10 Июля 2013, 14:59:37 »
А скільки, до речі, ви сушите калабаси. Скажімо, на 200 мл. І чекаєте, поки внутрішні стінки на дотик будуть сухими, чи ні?
Специально калабас вообще не сушу. Мало того, ночь, а то и больше он может простоять с промытой йербой внутри. Кроме того, расскажу исторический факт. Пока мой первый калабас жил в таком режиме (всегда или мокрый, или с мокрой травой внутри), он горя не знал на протяжении примерно лет пяти. Но как только появился второй калабас, и первый стал периодически высыхать, первый начал трескаться и менее, чем за полгода, пришёл в негодность (из-за размеров трещины стало невозможно пить).
Как показали последние события - предпоследние были лучше.

Онлайн DIaMONd88

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #241 : 09 Июля 2013, 03:08:12 »
одного не могу понять. И далось вам это дыхание калабаса. Вы же не пиво в нем варите.

Дихання калабаси ще як важливе. Хороша "оживлена" калабаса не пропускає назовню воду, однак ззовні пропускає повітря. За рахунок цього в посуді підтримуємться спеціальний температурний режим, особливий мікроклімат. Ось чому традиційно мате п'ють із гарбузової калабаси. Дехто скаже, що напій не втрачає своїх смакових характеристик і властивостей, якщо його настоювати в скляній чи глиняній калабасі. Та особисто я не шанувальник цієї думки. І не тільки через характеристики і властивості напою. Сама гарбузова калабасинка має свій неповторний шарм. Її треба оживити, за нею треба доглядати, - це цілий ритуал. І хто дійсно любить мате, доглядатиме за його сестрою - калабасою, а та вдячно даруватиме господарю тепло і доповнюватиме мате ніжним гарбузовим запахом. Із часом, звісно, калабаса і мате настільки поєднаються, що стануть одним цілим і їхні аромати зіллються воєдино.

Онлайн Cebador

  • Yerba favorita: Natura
  • Администратор
  • Мате Гуру
  • *****
  • Сообщений: 8574
  • Лайков: 925
  • Координатор Клуба
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #240 : 09 Июля 2013, 03:07:11 »
Шановні форумчани. А в мене ось така справа. Оживив я новеньку калабасу. Вона традиційна така: 200 мл, стінки з випаленими візерунками, без усіляхих вирізних орнаментів. Так от, оживив я її (стояла 24 години), прочистив, ще 12 годин просушив на легкому протязі, навіть гарячою ложкою всередині обробив. Однак на зовнішніх стінках у деяких місцях з'явилися почорніння, які не минають. Запарював мате - смак хороший. Гнилуватого запаху з калабаси немає. Та ці почорніння мене трохи непокоять. Було в когось подібне?

І ще. Нижня поверхня калабаси іноді пропускає дрібненькі крапочки. Ні, вона не тече, але крапочки час від часу постають. Це нормально?

Цілком природньо, не переймайтесь  :yerbamigos:

А скільки, до речі, ви сушите калабаси. Скажімо, на 200 мл. І чекаєте, поки внутрішні стінки на дотик будуть сухими, чи ні?

6-8 годин. Треба щоб внутрішня поверхня була повністю сухою на дотик - тоді можна сміливо пакувати і транспортувати, а також "консервувати".
« Последнее редактирование: 09 Июля 2013, 03:13:25 от Cebador »
"...во всём, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними..." Матфея 7:12
PS: "не пытайся вынуть пало из глаза, не вынув бомбижьи из калабаса" - индейская народная мудрость :)

Онлайн DIaMONd88

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #239 : 09 Июля 2013, 02:09:52 »
Шановні форумчани. А в мене ось така справа. Оживив я новеньку калабасу. Вона традиційна така: 200 мл, стінки з випаленими візерунками, без усіляхих вирізних орнаментів. Так от, оживив я її (стояла 24 години), прочистив, ще 12 годин просушив на легкому протязі, навіть гарячою ложкою всередині обробив. Однак на зовнішніх стінках у деяких місцях з'явилися почорніння, які не минають. Запарював мате - смак хороший. Гнилуватого запаху з калабаси немає. Та ці почорніння мене трохи непокоять. Було в когось подібне?

І ще. Нижня поверхня калабаси іноді пропускає дрібненькі крапочки. Ні, вона не тече, але крапочки час від часу постають. Це нормально?

Гуру рекомендуют произвести обжиг калабаса. Делать это можно несколькими способами. Один из них таков: на газовой плите разогреть столовую ложку докрасна и её выпуклой стороной прижечь места образования плесени.
Второй способ: с помощью керосиновой лампы (если она имеется в наличии, конечно). И наконец, пропарку кипятком никто не отменял!

На мою думку, керосиновою лампою не зовсім доречно "лікувати" калабасу. Якщо матеман тільки не бажає насолодитися напоєм із присмаком керосину.

А скільки, до речі, ви сушите калабаси. Скажімо, на 200 мл. І чекаєте, поки внутрішні стінки на дотик будуть сухими, чи ні?

Суммируя все посты о проблемных и с трудом поддающихся лечению, калабасах, почти с 100% с уверенностью можно говорить о критически недостаточной чистке внутренних стенок, перед подготовкой и дальнейшим использованием...Ведь именно максимальное ошкуривание дает гарантию в будущем, легко справиться, с каким угодно грибком и иже с ним, запахом...

А де ж, на Ваш погляд, та межа, коли стінки калабаси потрібно припинити чистити? Бо якщо надто старатися, можна і отвір в посуді протерти?
------------------------------------
Не пишите один за одним сообщения. Все свои мысли можно уместить в ОДНОМ сообщении. (VAL)

Оффлайн markitluli

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #238 : 04 Июня 2013, 17:01:22 »
Коли купляв калабас дівчині, то допоміг їй оживити його. Потім сталось так що він трошки вологим провів кілька годин в пакетику без доступу до повітря, що призвело до того що вкрився трошки пліснявою. Спочатку дуже стривожився, але вирішив, що треба його лікувати! :mateforum: Вичистив спочатку його дуже добре ложечкою від всього, що здавалося пліснявою чи тим що нею скоро стане. Потім поставив на підвіконник (сонця не було) і на чистому повітрі він собі висох. Потім вирішив гарненько його обпалити. Оскільки я противник того щоб обпалювати спиртом чи чимось іншим що може впитати мій калабасик вирішив зробити це вугіллям для кальяну. Саме заняття зайняло досить багато часу. Зате результатом був задоволений. Після того як його обпалив, промив і дав підсушитись ще раз, знову його "оживив" на ніч. В результаті ніякої плісняви і поганий запах пропав. Калабас був вилікуваним і готовим до користування :yerbadrinker:.

П.С. При обпалювання вуглем треба бути обережним, якщо стінки калабаса дуже тонкі. Якщо довго притримати на одному місці калабас може сам почати тліти. Говорю з власного досвіду.((((

Оффлайн Vazamak

  • Yerba-Куклачёв
  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 345
  • Лайков: 1
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #237 : 04 Февраля 2013, 16:28:21 »
   Калабас не хочет плесневеть. После каждого питья мою тщательно, тру пальцем под проточной холодной водой. Что такое плесень пока не знаю. Однажды довелось мыть БКК, так очень удивлялся тамошним сталактитам (и пр. наростам). Но и они на плесень были совсем не похожи.
   Так что мой совет: чаще пейте, лучше мойте. И будет вам щастя!
Как показали последние события - предпоследние были лучше.

Онлайн sao007

  • Yerba Mate Now!
  • Ассоциированные члены
  • Мате Гуру
  • **
  • Сообщений: 3169
  • Лайков: 414
  • Yerba favorita: Reserva del Tupa
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #236 : 10 Января 2013, 01:54:04 »
Цитировать
Эхх, Zorob, хде ж вы раньше были с таким радикальным решением
Эх, Лена, это ты по поводу спирта так удивляешься?)))...Я тебе как медик медику)))
all phenomena are empty

Оффлайн Rataplan

  • Yerba Hero
  • Ассоциированные члены
  • Мате Гуру
  • **
  • Сообщений: 1080
  • Лайков: 1
  • Compuesta? - No ofrece!
Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #235 : 09 Января 2013, 22:33:17 »
Хочу рассказать про свой способ стерилизации и прожига калабаса. Вобщем имеется дома спирт ~98 % , во всяком случае спиртомер со шкалой 96,6% идёт ко дну как торпеда :)
Так вот, заливаю немного спирта в калабас пропитываю им стенки, затем поджигаю испарения, горит довольно долго, поэтому кручу-верчу в разных положениях. Тут главное не подпалить сильно горловину, особенно если тыква имеет слишком тонкую стенку. После данной процедуры никакая плесень не выживет, и калабас становится как новый !
Эхх, Zorob, хде ж вы раньше были с таким радикальным решением, когда я свой первый арбуз-калабас "с того света" тянула :vladoshki: (умер, от прямого наливания в него молока...потерпел с неделю, да так густо покрылся плесенью, что пришлось выкинуть болезного ((( )

Оффлайн Zorob

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #234 : 09 Января 2013, 12:47:36 »
Морган, согласен, лучше не доводить калабас до плесени..

Оффлайн morgan2000

Re: Плесень и посторонний запах в калабасе
« Ответ #233 : 09 Января 2013, 10:28:12 »
После данной процедуры никакая плесень не выживет, и калабас становится как новый !

Вообще-то надо просто просушивать калабас между матепитиями и никакая плесень не заведется.

Мне достаточно поставить мытый сразу после матепития калабас на открытую полку шкафа или на холодильник, и к следующему матепитию через сутки калабас совершенно сухой и без всякого запаха.

« Последнее редактирование: 26 Января 2022, 09:06:45 от Михаил Георгиевич »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15