Час від часу телебачення зацікавлює певними програмами. Саме завдяки телебаченню
я майже два роки тому й познайомився з мате. А днями глянув серію з проекту «Навколо світу» про Еквадор. Стільки разів дивився цю програму, а на таке відео натрапляю вперше. У ньому йдеться про єдине сучасне плем’я гуарані, яке досі живе за традиціями предків. У програмі не просто показано побут мешканців сельви та їхні звичаї, тут торкнулися проблеми зовнішнього впливу на цих індіанців не таких уже й цивілізованих представників цивілізації.
Ведучий в цілому гарно передав враження мандрівника з мегалополісу, який потрапляє в вельми незвичайне середовище. Правда, деякі дані він висвітлив дещо неточно. Ну, наприклад, казав, що в плем’ї не знають, скільки кому років, яка нині дата й час.
Про гуарані з 21:50 Про гуарані з початку А от у фільмі під назвою «Гуарані, люди з сельви/Гуарані. Останні індіанці Амазонії/Guarani, the people of the selva», який я вже знайшов без телевізійних посилань, про це саме плем’я розповідають значно цікавіше й колоритніше. Там виявляється, що гуарані насправді все добре знають.
Хотілося, правда, від цього племені дізнатися щось про мате, однак, на жаль, про наш улюблений напій не було сказано ні слова. Проте в програмі та фільмі висвітлено чимало цікавого про інших представників флори та фауни еквадорської сельви. Приміром, показано, як індіанці роблять спроби приручити анаконду, вирощують крокодилів, мов свійських тварин, щоб потім ними поласувати, збирають лікарські рослини. А ще на деяких кадрах можна побачити
посуд із горлянок! Також ув одному з епізодів варять
суп із... тукана.
Сучасній людині так не вистачає цього первісного, природного, справжнього... Що ж, нам із вами випав шанс долучитися до природи, хай навіть і в такий мережевий спосіб.