Чистив свій термос
Zojirushi SF-CС18ХA на 1.8 л. Не поскупився на
офіційний очищувач (в середньому він в наших інет-магазинах нині продається за 250 грн (9 $)
). Так от вбухав усі чотири пакетики з коробки (хоча за інструкцією мало вистачити 2-х на такий об'єм) – і за чотири доби внутрішня поверхня очистилася лише відсотків на 60 (хоча мало вистачити 6-24 годин). Ще відсотків 20 нальоту вдалося прибрати щедрою дозою "
Кореги" для чищення зубних протезів, яку я спеціально придбав в аптеці для марафету свого термоса. Але тепер ментоловий запах не вимивається (в "Корезі" такий ароматизатор).
Таблетками для посудомийок, які активно використовують усілякі народні умільці, не ризикнув очищувати, оскільки в мережі є відгуки, що вони змивають
тефлон (нагадаю, більшість термосів Zojirushi – усередині з тефлоновим покриттям). Про звичайну
соду з
лимонною кислотою згадувати взагалі не буду. Ці засоби безсилі в такому випадку.
Але цікавий факт: у свій термос я жодного разу не заливав ні мате, ні чай, ні каву. Тільки різну питну воду. Придбав термос у липні 2019-го. За цей час на його стінках утворився коричневий наліт. Від вищезгаданого нальоту я, через понад два роки користування посудинкою, і намагався позбутися. Але після всіх описаних маніпуляцій це вдалося, як я вже писав, на 80 %.
До слова, деякі ютюбери застосовують для надання колбам своїх термосів із нержавійки естетичного вигляду засіб "
Кріт". Його основою слугує каустична сода. Використовується для чищення домашніх труб від всіляких органічних решток. Придбав. Для термоса не пробував. Труби не прочистив).
А у вас який досвід очищення термосів?