Під час нещодавньої мандрівки я запасся цікавими гастрономічними сувенірами. Серед них - ріжковий сироп. Він, запевняють дослідники, має чимало корисних властивостей. Зокрема, поліпшує травлення й допомагає худнути, лікує від кашлю, а також зміцнює імунітет. Традиційно цей сироп виготовляють шляхом лагідного виварювання в воді насіння ріжкового дерева. Зазвичай, до нього не додають цукор, бо ці насінини й так солодкі. Цікаво, що колись із них виготовляли солодощі, схожі за смаковими характеристиками на вироби з какао. А ще борошно з цього насіння додають у каву, або, як цикорій, використовують в ролі замінника кави.
Що ж. Вирішив я поекспериментувати, й додав ріжков сироп до мате. Познайомив десь десертну ложку цього сиропу з калабасою "Анни Парк" від Екомате.
В результаті помітив, що окрім підсолоджування, інгредієнт мав ще й інший цікавий вплив на смак мате. "Гануся" зі спокійної дівчинки перетворилася на... сам здивувався - поважну "Косту". Певно, кислинка й своєрідний чорносливовий присмак сиропу передався напою. Отже, смак мате цей додаток трохи маскує. Та якщо ви вже в цьому розділі, то це, швидше за все, означає, що ви пробували або теоретично готові спробувати мате з іншими інгредієнтами, тож вас така звістка не шокуватиме. З іншого боку, хоч смак і маскується, але не більше, ніж від меду чи варення.
Звісно, ріжковий сироп не знайдеш у найближчому супермаркеті (якщо ви тільки не живете в на території Середземномор'я). Однак, якщо він вам якось трапиться, можете для цікавості додати його до мате. Не сказав би, що я б постійно пив би вищезгаданий сироп з каа, але спробувати його цікаво, хоча б заради ефекту костовості й відмінного від цукру, меду і стевії підсолоджувача. Так що, якщо випаде нагода, спробуйте.