Мой первый поронго (тот что с лошадкой) тоже линял и весьма обильно, в конце-концов я его помыл средством для мытья посуды - и остатки краски сползли, остался только лак. Вот у меня вопрос: зачем после лакировки сверху красят? почему нельзя покрасить, а потом вскрыть лаком, боятся что краска внутрь просочится? Из этого логично сделать вывод что она 100% химическая, в то время как лак по определению должен быть пищевой. Поправьте, если я ошибаюсь!
Схоже, я придбав той самий поронго з коником. Давно мріяв про такий. Завдяки матефоруму я був підготовлений до того, що він линятиме, тож як тільки приніс мате-аксесуар додому, одразу помив його ганчіркою й пральним милом (на хімзасіб, про який згадав Себадор, я не наважився). Уся фарба, схожа на розчин марганцовки, легко відмилася. Так поронго навіть привабливіший став, отримав природний вигляд. Правда, що до натуральності фарби в мене теж виникли сумніви. А ще певна розбіжність із об'ємом. На mate-kiev зазначено: такі матеро вміщують близько 300 мл. Я виміряв, виявилося 230 мл. Та в зв'язку з цим не переймаюся: економніше використовуватиму жербу.
Нижче - знімки тільки-но придбаного поронго і того ж поронго після душу з милом