Гортаю давні дописи. 

 Натрапив на ці: 
Колись я десь читав, що індіанці спочатку пили мате з дерев'яних матеро. Калабаси, мовляв, вони почали використовувати пізніше. Спростутей або підтвердіть інфу, хто знає. 
долбленые матеро - это еще одно искусственное усложнение простого вопроса. вряд ли гуарани, при наличии подручного тыквенного варианта, стали бы заморачиваться долбежкой пало санто(или еще чего). 
 Тепер можна додати уточнення. 
 
 Справді, навіщо було б індіанцям заморочуватися довбанням деревини, якщо вони могли користуватися (і користувалися) бамбуковими матеро. 

 Саме про цю "деревину" (бо бамбук, як ми знаємо, належить до родини 
тонконогових, або 
злакових, тобто – трав), найімовірніше, і йшлося. 
Саме бамбуковий столовий посуд можна побачити в усілях документалках про корінних (і вкорінених) мешканців ПА. Свіженький бамбук легко обрізується обабіч (до перетинки, яка слугує дном) мачете. Так, за кілька секунд у вас посеред парагвайсько-бразильського лісу з'являється матеро. 
Тож іще запитання, що було першим – 
курка чи яйце бамбукова стеблина чи калабаса. 
![Ку-ку ;) ]:D](http://www.mateforum.org.ua/Smileys/ymfc/kuku.gif) 
  От тільки бамбукові чашки геть не конкурують за довговічністю з калабасами. Без просочувань оліями чи інших подібних заходів таке начиння (від постійного контакту з вологою) надто швидко вкривається тріщинами (це я особисто перевіряв 

). Тому індіанські матемани зрештою й зосередилися на тиквах. І єзуїтам усіляким приклад показали. 
