Пропоную форумчанам обговорити уніфіковану "рибу" для написання дегустаційних оглядів марок жерби на нашому ресурсі, котра після голосувань і редагувань стане рекомендованою.
УМОВИ ДЕГУСТАЦІЇНа початку огляду зазначити: ● повну назву марки жерби мовою оригіналу (латинецею), її підвид (приміром, especial, premium, selection). Це полегшить пошук на форумі. Вже в тексті огляду допускаються вживання синонімів, наприклад, "Роза", "Пташка" і т. д.);
● вид і об'єм посуду, в якому здійснювалася дегустація (калабаса, поронго, гуампа, чашка, їхній матеріал); "розкуреність" калабаси;
● температуру й якість води (приміром, бутильована, з крану (тільки не з крану!
);
● вид бомбіжі;
● після скількох дегустацій написаний огляд.
БЕЗПОСЕРЕДНЬО ДЕГУСТАЦІЯ (ОГЛЯД) 1. Зовнішній вигляд пачки:● матеріал (наприклад, картон чи герметична упаковка);
● цілісність (чи немає пошкоджень);
● термін придатності, партія.
2. Вказати, повні чи неповні були доливання, здійснювалися з термосу чи зі звичайного чайника (дотримання температурного режиму). Кількість і співвідношення повних і неповних доливань.
3. Колір та мольєнда (бажано з фото). 4. Аромат сухої та змоченої жерби. 5. Смак і післясмак. 6. Тривалість смаку. 7. Енергоефект. 8. Загальна оцінка (як бачимо, традиційно за 10-бальною шкалою).
ВИСНОВОКТут можна вказати схожість на інші марки, індивідуальне сприйняття, чи відрізняється смак під час різних дегустацій і з чим це пов'язано, примітки, свої поради, якщо відомо - особливості вирощування та технології виробництва, написати віршик
P. S. Після групового обговорення пропоную затвердити такий шаблон оцінювання марок мате (дегустації). Ця "риба" не означає, що на форумі не можна писати інших оглядів, просто хто хоче найповніше поділитися своїми враженнями про ту чи ту марку трави, дотримуватиметься такого рекомендованого шаблону. І, звісно, такі огляди безсумнівно можна буде виставляти на голосування в конкурсі "Огляд року".