Автор [EN] [BE] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [PL] [BG] [UA] [RU] Тема: А вы так делаете?  (Прочитано 17583 раз)

Description:

Оффлайн DIaMONd88

Re: А вы так делаете?
« Ответ #16 : 17 Ноября 2013, 14:20:08 »
Буває, що жерба наближається до стану лавадо, а мате хочеться випити ще. Однак не цілу калабасу з повноцінною кількістю промивок, а трошки. Щоб не вичищати траву, а потім засипати свіжу в калабасу, іноді підсипаю на мокру жербу сухої (десертну чи столову ложку) й одразу промиваю її (тут вже точно без сухих шапок :)).

Звісно, можна на такий випадок тримати поблизу мензурик, та його я ще тільки планую придбати. :yerbadrinker:

Смак, як на мене, такі досипання ніяк не псують. Головне, щоб сорт/марка жерби були ідентичні.

Не поспішайте мені дорікати, що це блюзнірство. :nenadolala: Дехто тут на форумі теж час од часу "грішить" подібною методикою: :yerbamigos:

чуть позже, к почти что спитой и более чем наполовину убранной из калабаса, йербе, была добавлена Ла Оха, количеством, как раз на 2/3....сейчас собираюсь с ноля, "засыпаться" мате с травами....подобный подход стал едва ли не каждодневным...минусов не замечено ;D

вот засыпал шапочку из Натуры поверх промытой маньяниты (раз 15 туда по меньшей мере доливалась вода) - эффект ничего так, пить можно, не раздражает по-крайней мере...уж больно жалко мне последний калабас вытрушивать  :-\ :'(
« Последнее редактирование: 01 Февраля 2022, 12:43:19 от Михаил Георгиевич »

Оффлайн DIaMONd88

Re: А вы так делаете?
« Ответ #15 : 02 Сентября 2013, 21:05:16 »
Ще одне спостереження. Помітив, що одна й та сама марка жерби смакує по-різному в різних за розміром калабасах. Це при тому, що пропорція жерби й води однакова, температура й час витримування промивки теж. Сталося це в мене з синім "Тарагуєм". У середній (200мл) калабасі якийсь він смачніший, ніж у великій (350 мл). Можливо тут грає чинник потужності парової бані, яка утворюється всередині калабаси. Велика калабаса в мене з товстими стінками, тож і парить жербу вона краще  та швидше. Ще, хоч обидві калабаси виготовлені з гарбуза-горлянки, та обсушування в них, їхній сорт і тривалість вирощування різні. Тож і це, очевидно, вприває на смак. Однак обидві матеро вже давно промиті великою кількістю напою, тож смак посудинки нібито має нівелюватися. Але це лише теорія. Хтось може її підтвердити/спростувати?

Оффлайн DIaMONd88

Re: А вы так делаете?
« Ответ #14 : 27 Августа 2013, 00:56:09 »
Помітив на чайній церемонії (тільки не лупцюйте, попиваю я іноді чайок і каву :)), що майстер заливає переварену воду з термоса в чайничок, із чайничка в піали на висоті. Тобто робить до-о-овгі чи то високі заливи. Виявилося, таким чином окріп, який позбувся кисню від кип'ятіння, знову вбирає його (кисень) у себе. Що ж, тепер і я цілюся в калабасу, піднімаючи високо (до 20 см) термос:)
« Последнее редактирование: 27 Августа 2013, 01:48:26 от Cebador »

Оффлайн Tay

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 425
  • Лайков: 18
  • Ци
Re: А вы так делаете?
« Ответ #13 : 16 Июля 2013, 22:50:31 »
а я засыпаю так - все раздельно: на дно крупные фракции, затем - чуть поменьше, а уж только в самом конце кладу в калабас пыль.)
Ну дык, такому джедаю нет даже необходимости слизывать пыль, он и так ЗНАЕТ и ПОНИМАЕТ ее во всей полноте, не то что какой-то там вкус  :respect:

Оффлайн barbudo

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 364
  • Лайков: 17
Re: А вы так делаете?
« Ответ #12 : 15 Июля 2013, 10:52:58 »
VAL, секрет простой - не воспрінимайте все и всегда всерьез.) про центрифугу я, конечно,  подумаю.

Оффлайн DIaMONd88

Re: А вы так делаете?
« Ответ #11 : 14 Июля 2013, 18:13:25 »
Я коли готую терере, то часто роблю першу заливку гарячою (щоб зелень розкрилася). А потім вже холодні. Однак при цьому стараюся уніфікувати воду. Якщо перша заливка робиться перевареною і остудженою до 68-70 градусів водою, то холодні - теж перевареною, тільки повністю охолодженою. Десь чув, що не можна одночасно пити і переварену, і сиру воду, тож і послуговуюся таким методом.

Оффлайн VAL

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 395
  • Лайков: 0
Re: А вы так делаете?
« Ответ #10 : 13 Июля 2013, 22:45:56 »
а я засыпаю так - все раздельно: на дно крупные фракции, затем - чуть поменьше, а уж только в самом конце кладу в калабас пыль.)

"Какита?" (с)
Как бы в пачке палки, листья и пыль смешаны и чтобы отделить их нужна или центрифуга, или же набор ситечек разных номеров. Есть какой-то секрет?  :champion:

Оффлайн barbudo

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 364
  • Лайков: 17
Re: А вы так делаете?
« Ответ #9 : 13 Июля 2013, 20:36:02 »
> беларускай мовай - "правильно, дядя Коля?" (с)

угу. но я не думаю, что есть необходимость устроить здесь вавилон.

> А дарма! Хто не трусить калабас - втрачає унікальну можливість всебічно осягти улюблену марку мате

а я засыпаю так - все раздельно: на дно крупные фракции, затем - чуть поменьше, а уж только в самом конце кладу в калабас пыль.)

Оффлайн Tay

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 425
  • Лайков: 18
  • Ци
Re: А вы так делаете?
« Ответ #8 : 12 Июля 2013, 20:52:08 »
грэшны тым, што ніколі не трос калабас.
( :roza: беларускай мовай - "правильно, дядя Коля?" (с) )  :yerbamigos:

А дарма! Хто не трусить калабас - втрачає унікальну можливість всебічно осягти улюблену марку мате  :yazik: Дідько, навіть без жартів: пропоную додати до параметрів оцінки мате (структурованих відгуків), окрім стандартних "аромат", "смак/післясмак", "тривалість смаку" тощо, щось на кшталт "насиченість пилку" - врешті, чим ми згірше бджіл?  :bugaga:

Оффлайн barbudo

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 364
  • Лайков: 17
Re: А вы так делаете?
« Ответ #7 : 09 Июля 2013, 10:55:34 »
грешен тем, что никогда  не трясу калабас.

Оффлайн Tay

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 425
  • Лайков: 18
  • Ци
Re: А вы так делаете?
« Ответ #6 : 08 Июля 2013, 23:04:18 »
Если пью мате с кем-то, 1-ю заливку выпиваю сам :porvu:
Гги  :respect: навпаки, при нагоді завжди намагаюсь уникнути "первака", якшо є кому його "злити"   :ho4esh_mate:
Si, тільки попередньо здмухнувши більшість з долоні на підлогу  ;D ;D  :yerbadrinker: :yazik:
Смарагдові візерунки на підлозі... хм, це для неабияких естетів, я так гадаю  :risuyu:
« Последнее редактирование: 08 Июля 2013, 23:08:36 от Tay »

Оффлайн markitluli

Re: А вы так делаете?
« Ответ #5 : 07 Июля 2013, 00:47:11 »
Цитировать
А можливо, якісь ваші "дивацтва" стануть цікавою чи корисною знахідкою для інших?

Цитировать
Після протруски калабаса сухим мате, злизнути залишки мате-порошку з долоні 

Si, тільки попередньо здмухнувши більшість з долоні на підлогу 

Довго чекати не прийшлося. Ніколи не пробував злизувати залишки мате з долоні після струшування. Тепер сам дивуюся чому самому в голову таке не прийшло. Спробую.....

Онлайн Cebador

  • Yerba favorita: Natura
  • Администратор
  • Мате Гуру
  • *****
  • Сообщений: 8567
  • Лайков: 925
  • Координатор Клуба
Re: А вы так делаете?
« Ответ #4 : 07 Июля 2013, 00:36:34 »
Після протруски калабаса сухим мате, злизнути залишки мате-порошку з долоні  ::)

Si, тільки попередньо здмухнувши більшість з долоні на підлогу  ;D ;D  :yerbadrinker: :yazik:
"...во всём, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними..." Матфея 7:12
PS: "не пытайся вынуть пало из глаза, не вынув бомбижьи из калабаса" - индейская народная мудрость :)

Оффлайн VAL

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 395
  • Лайков: 0
Re: А вы так делаете?
« Ответ #3 : 06 Июля 2013, 17:42:40 »
Если пью мате с кем-то, 1-ю заливку выпиваю сам :porvu:

Оффлайн Tay

  • Ассоциированные члены
  • Матейро
  • **
  • Сообщений: 425
  • Лайков: 18
  • Ци
Re: А вы так делаете?
« Ответ #2 : 06 Июля 2013, 17:31:20 »
Після протруски калабаса сухим мате, злизнути залишки мате-порошку з долоні  ::)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15