Ще одне спостереження. Помітив, що одна й та сама марка жерби смакує по-різному в різних за розміром калабасах. Це при тому, що пропорція жерби й води однакова, температура й час витримування промивки теж. Сталося це в мене з синім "Тарагуєм". У середній (200мл) калабасі якийсь він смачніший, ніж у великій (350 мл). Можливо тут грає чинник потужності парової бані, яка утворюється всередині калабаси. Велика калабаса в мене з товстими стінками, тож і парить жербу вона краще та швидше. Ще, хоч обидві калабаси виготовлені з гарбуза-горлянки, та обсушування в них, їхній сорт і тривалість вирощування різні. Тож і це, очевидно, вприває на смак. Однак обидві матеро вже давно промиті великою кількістю напою, тож смак посудинки нібито має нівелюватися. Але це лише теорія. Хтось може її підтвердити/спростувати?