Я сегодня купил калабас и несколько сортов матэ (Rio Organic, Rosamonte b Kraus Pionero) в Alpaca Mistica на Глыбочицкой, 58. Очень приятная атмосфера в магазине. Сайт www.alpacamistica.com
Гуляючи по Подолу, помітив цю крамницю. Привернула увагу вивіска з етнічними малюнками (на одному із них індіанець п'є мате) і напис "альпака". У двері магазину довелося стукати. Виявилося, що прийшов я, коли робочий день у продавців уже закінчився. Однак мене впустили.
Вперше, що впало в око - різноманіття калабас і поронго. З лагінарій, деревини і навіть кілька декоративних керамічних. Ну а потім...
"Yemico", "Tostada", "Tostada Hierbas del Oasis", "La Oberena" та ще кілька марок. "Вау", - сказала подумки моя емоційна матеманська частина .
"Треба глянути терміни придатності, бо слід цієї трави в Україні давно пропав", - холодним душем нагадала про себе раціональність.
І дійсно. Попри незнання продавчинею марок (я їй сам розповідав про них) і вмовляння купити, на зразок: "Наш хозяин порядочный человек, плохого не продаст", ми разом почали шукати дати. На перших чотирьох пачках їх ніби кіт злизав. Потім на одній із Тостад знайшов термін придатності, який збіг 2012 року.
Склалося враження, що дати підтерли навмисно ваткою з ацетоном, однак це лише припущення. Ні, я розумію, що ця трава могла бути тільки простроченою, але ж потрібно знати наскільки, коли купуєш. Не кота в мішку ж! Окрім того, коли
на прострочку не просто не зробили хоча б символічної знижки, а реалізують її за тією ж ціною, що й свіжак (навіть, підозрюю, курс валюти врахувавши), вибачте, - це неподобство. 500 г Єміко, якщо правильно пам'ятаю, там сплавляють за 120 грн. Інші ціни, пардоне муа, не запам'ятав: емоції переповнювали
Крутив я, крутив у руках яскраво-жовту пачку Єміко... та, згадавши повну вивітреність аромату й смаку простроченої Тостади, яку ми дегустували на одному з клубних засідань, відмовився від ідеї купувати цю жербу. Виходячи, попросив вибачення, що нічого не придбав. Якби хоч одна з марок, що мене зацікавили, була в герметичній упаковці, то може б і наважився.
Авантюристи, котрим не шкода грошей і яких не лякає мінімум 2-річна прострочка, можуть завітати в цю крамницю. З задоволенням потім почитаю їхні відгуки про жербу. До речі, магазин переїхав з Глибочицької на Нижній Вал, 33.
Є там і кілька свіжіших упаковок жерби. В основному - Роза Еспесьяль (півкіло, термін збігає в вересні 2014), Ла Мерсед, Тарагуй і Юніон. Та й вони трохи дорожчі, ніж у тому ж Форсмані на Петрівці.
Серед позитивів, як я вже писав, - різноманіття матеро. Щоправда, радше, кількісне, аніж якісне: посудинок багато, проте вони здебільшого однотипні. Є й кілька оригінальних.
Ціни на аксесуари, як мені здалося, теж не дуже демократичні.
Інтер'єр крамниці створює приємну атмосферу. Це підтвердив і мій друг, який стояв поруч, поки я роздивлявся жербу й аксесуари.
P. S. Коли побачив напис "альпака", подумав, що йдеться про бомбіжі з альпаки. Виявилося, що так іще називається шерсть