У блозі про їжу та кулінарію
"Сара на кухні", натрапив на особливий рецепт печива. Аби не переказувати нюанси, пропоную перекладену версію статті авторки.
Тетяна привчила (прим.: йдеться про подругу авторки) мене до традиційного для південного Чилі напою, який дуже корисний для здоров'я. Називається він - мате. У школі ми можемо пити його щодня, використовуючи Тетянин кофі-мейкер із наліпкою "Тільки для мате!". Незабаром цей напій почав прокрадатися до мене на кухню. Я звикла робити на сніданок мате лате з фундуком, додавати ложку жерби до пляшки з олією, щоби та була ароматнішою, і навіть притрушувати жербу під час смаження, а ще - додавати її в шоколадні хендмейд-трюфелі. Наші колеги дуже зраділи, коли дізналися про таку любов до цього чаю.
Одного разу, коли ми заходилися готувати цукрове печиво, я вирішила додати в тісто жерби з френч-преса. Це була приблизно столова ложка густої зеленої субстанції. Саме її я змішала з магазинною готовою сумішшю для цукрового печива (це було перед моєю безглютеновою дієтою). На мій подив, тісто не забарвилося в зелений колір. Однак сюрприз стався потім, коли я витягнула печиво з духовки: ззовні воно було білявим, а всередині - смарагдовим. Таня ще підкинула ідею понакладати на печиво під час випічки шматочки шоколаду.
Що ж потрібно для приготування цукрового мате-печива без глютену: 3 чашки борошна без глютену
2 яйця
1 склянка цукру
1 стікер масла
¼ чашки молока
1 чайна ложка соди
2 ч. л. порошку для випічки
1 чайна ложка ванілі
2 шоколадні батончики
1 чашка жерби мате
2 склянки води
Що з цим робити далі: 1. Приготуйте в френч-пресі насичений мате.
2. Збийте яйця, молоко, цукор і ваніль в міксері до однорідної маси. Окремо змішайте сухі інгредієнти. Настояний мате додавайте в останню чергу. Розділіть тісто на три частини та покладіть його до холодильника щонайменше на дві години.
3 . Підготуйте робочу поверхню, перш, ніж виймати тісто з холодильника. Розтрусіть трохи борошна, розкачайте тісто і видавіть кола. Можливо, вам доведеться повторити це декілька разів. Викладіть кільця на пекарський пергамент і покладіть на них зверху шматочки шоколаду.
4 . Випікати потрібно 10-12 хвилин за температури 350° (прим.: можливо, йдеться про градуси за Фаренгейтом. За Цельсієм це ≈ 177 °C). Вийміть печиво й охолодіть, після цього ним можна ласувати.
(Примітка (авторки): безглютенове борошно має дещо інші властивості, ніж звичайне пшеничне, тож печиво всередині може бути лише злегка зелене. Не переймайтеся, смаком мате ця випічка вас у будь-якому разі потішить).